Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Dvadeset porodica u četvrtak će dobiti ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi

Dvadeset porodica izbjeglih i raseljenih osoba u četvrtak će dobiti ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Tuzli, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija uručenja ključeva korisnicima stanova bit će upriličena u četvrtak u Domu penzionera u Tuzli.

Potprojektom BiH 3 ukupne vrijednosti oko 34 miliona KM planirana je izgradnja 24 zgrade sa 512 stanova namijenjenih za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Pored grada Tuzle, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova), Ilidži (18 stanova), Jajcu (sedam stanova), Olovu (16 stanova) i Zenici (62 stana). Višestambene zgrade su već izgrađene u Pale-Prači (šest stanova) i Foči FBiH (devet stanova).

Ovaj potprojekat provodi se i u općinama/gradovima entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova).

U Brčko distriktu BiH izgradit će se dvije zgrade sa ukupno 16 stanova.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,