Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Donesena Naredba o pripravnosti ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava

Odmah po objavljivanju Odluke Vlade Federacije BiH od 16.3.2020. godine o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVIC 19) na području Federacije BiH, danas je održana II vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, kojom je predsjedavao gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović, koji je ujedno i komandant Gradskog štaba civilne zaštite.

Na sjednici je u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH od 16.3.2020. godine donesena Naredba o pripravnosti ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava službi zaštite i spašavanja formiranih u Gradu Tuzli, a za slučaj angažovanja na izvršenju zadataka iz svoje nadležnosti u funkciji zaštite stanovništva i sprečavanja korona virusa.

Ovom Naredbom su obuhvaćene Služba za medicinsku pomoć (formirana u JZNU „Dom zdravlja“ Tuzla), Služba za čistoću (formirana u JKP „Komunalac“ Tuzla), Služba za zaštitu i spašavanje životinja(formirana u JP „Veterinarska stanica“ Tuzla), Služba za vodosnabdijevanje (foprmirana u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla), Služba spašavanja Crveni križ, Služba za asanaciju terena (formirana u JKP „Komemortivni centar“ Tuzla), Služba za informisanje i masovnu edukaciju stanovništva (formirana u JP „RTV 7“ Tuzla) i Služba Radio amatera (formirana u Radio klubu Kreka, Radio klubu Lipnica i Radio klubu Tuzla).

Osim toga izvršena je analiza sadržaja i načina izvršenja Odluke Vlade FBiH od 16.3.2020. godine i naredbi, zaključaka i preporuka Kriznih štabova Federacije, Kantona i Grada Tuzle.

U vezi sa navedenim Gradski štab CZ je usvojio više zaključaka, a između ostalog i one, kojima se za izvršenja mjera iz odluke Vlade FBiH, zaključaka, preporuka i naredbi kriznih štabova nalaže gradskim službama za upravu, stručnim i drugim službama, službama zaštite i spašavanja Grada Tuzle, javnim i drugim preduzećima, čiji je osnivač Grad Tuzla i drugim subjektima, na koje se odnose navedena akta, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, pristupe izvršenju i osiguraju provođenje svih radnji na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara propisanih Odlukom Vlade FBiH od 16.3.2020. godine, te naredbama, zaključcima i preporukama kriznih štabova FBiH, TK i Grada Tuzle.
Posebna pažnja je posvećena mjerama vezanim za ograničavanje okupljanja građana na svim javnim mjestima, sa posebnim akcentom na preduzimanje mjera na otklanjanju potencijalnih opasnosti od nastanka i širenja korona virusa izazvanih organizacijom svadbi, sahrana | dženaza, vjerskih obreda i poštivanja pravila vezanih za samoizolaciju i kretanje građana.

U vezi sa opasnostima širenja korona virusa usljed migracija i daljnjeg dolaska i kretanja migranata na području grada Tuzle, zatraženo je od nadležnih organa Bosne i Hercegovine (Ministarstva sigurnosti BiH i Službe. za poslove sa strancima, te drugih), da se sjedište Ureda za registraciju migranata izmjesti na granične prijelaze, gdje će biti u izolaciji u trajanju od najmanje 14 dana, sve u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH.

Na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Tuzle, zatraženo je od organa kontrole, sanitarnih inspektora, da odrede samoizolaciju za građane koji su bili u kontaktu sa migrantima (pojedinici,volonteri, udruženja građana, fondacije i drugi koji dolaze u kontakt), izuzev službenih osoba i volontera Crvenog krsta | križa, koji već poduzimaju mjere samozaštite i koji su pod neprekidnim nadzorom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,