Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla domaćin 3. Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade

Tuzla će od 7. do 12. maja biti domaćin 3. Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade “Parallel”.

-Dugo smo pripremali ovaj projekt i evo, konačno smo stigli u ciljnu ravninu. Završene su prijave za takmičenje, na kojem će učestvovati oko 400 takmičara s poteškoćama u razvoju iz 20 klubova. Takmičit će se u pet sportova, a to su fudbal, košarka, plivanje, atletika i stoni tenis – kazala je koordinatorica na projektu Alisa Dedić.

Pored sportskog dijela, u okviru manifestacije bit će organizirane zajedničke radionice u Studentskom centru “Dorrah“, Veče humanosti i dobrote “Nismo drugačiji“, te javna tribina na kojoj će se govoriti o statusu, problemima i mogućnostima osoba s poteškoćama u razvoju.

U sklopu programa bit će upriličen humanitarni koncert s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za liječenje Jasmina Zubčevića iz Tuzle, dok će jedan dio biti iskorišten za adaptaciju prostorija u kojima borave osobe s poteškoćama u razvoju, te uklanjanju barijera i omogućavanju nesmetanog pristupa javnim ustanovama osobama s bilo kakvom vrstom invaliditeta.

Veče humanosti i dobrote “Nismo drugačiji“ organizuje se u saradnji s Hayat produkcijom, a nastupiti će Denial Ahmetović, Kemal Hasić i Azra Husarkić. Koncert će biti održan u Univerzitetskoj dvorani 10. maja, s početkom u 20 sati.

Podršku održavanju manifestacije dala je i Svjetska organizacija Specijalne olimpijade, te će 9. maja u Tuzlu iz Brisela doputovati njihove dvije predstavnice, Jenni Hakkinen (zadužena za program mladih i unified sport) i Ilse Hemmelmayer (zadužena za Health program, odnosno zdravlje).

-Projekt je dostigao daleko veće razmjere u odnosu na prošlu godinu. Mnogo više osoba se aktiviralo s ciljem da pruže podršku osobama s poteškoćama u razvoju, kojima nije potrebna pomoć nego podrška u njihovom nastojanju da pokažu sve ono što znaju i mogu – navode organizatori.

Projekt je podržan i od Svjetske zdravstvene organizacije, a njihovi predstavnici će sudjelovati na javnoj tribini koja će biti održana 11. maja u prostorijama Medicinskog fakulteta.

Ambasadori 3. Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade su Asmir Begović, Amel Tuka, Mirsad Bektić, Elvir Bolić, te majstori borilačkih vještina Igor Emkić, Damir Hadžović i Roberto Soldić, a podršku organizatorima dao je i veliki broj drugih javnih ličnosti.

Organizator 3. Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade “Parallel“ je Studentsko vijeće “Medicus“, a suorganizatori su Univerzitet u Tuzli, Medicinski fakultet, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“ i Specijalna olimpijada BiH.

Sve aktivnosti će se realizovati pod pokroviteljstvom Vlade TK, Ministarstva za kulturu, sport i mlade, Grada Tuzla i Ljekarske komore TK.

Ceremonija otvaranja zakazana je za ponedjeljak u Univerzitetskoj dvorani u 18 sati, navode iz Organizacionog odbora takmičenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje