Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla dobila zemljište za Centralno gradsko groblje Drežnik (FOTO)

Preuzmite sliku

U prostorijama Termoelektrane Tuzla, danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o prenosu vlasništva i prava posjeda bez naknade na nekretninama, koje su u sklopu šljakišta Drežnik, na Grad Tuzla, u svrhu izgradnje Centralnog gradskog groblja.

Ugovore su u ime JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo potpisali v.d. Generalnog direktora Bajazit Jašarević i Ikanović Nevad v.d Izvršnog direktora za proizvodnju  i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Građani Tuzle rješavanje ovog komunalnog problema čekaju godinama, i problem sahranjivanja je postao preveliki, pogotovu na padinama sklonim klizištima, gdje su nekada potrebne i ekshumacije i ponovna sahranjivanja. Mi smo se odlučili za izgradnju savremenog groblja ali je postojao problem lokacije. Obratili smo se Elektroprivredi BiH za lokaciju koja je veoma pogodna i nije udaljena od grada. To je bivše šljačište, rekultivirana površina od preko šestotina hiljada kvadratnih metara. Zemljište je uređeno tako da se prema svim običajima i religijama mogu vršiti ukopavanja. Potrebno je nanijeti još jedan sloj zemlje kako bi mogli izgraditi savremeno groblje. Osam godina čekamo ovu odluku, za šta imamo idejni projekat. Moram posebno da se zahvalim v.d. Generalnog direktora, JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo Bajazitu Jašareviću, Nadzornom odboru ovog preduzeća, Upravi Termoelektrane Tuzla, Gradskoj administraciji i članovima Gradskog vijeća Tuzla, za ovaj poklon, jer je riječ o korištenju zemljišta bez naknade, čime smo riješili problem sahranjivanja za narednih 50 godina. Nećemo ostaviti ovaj problem narednim generacijama u naslijeđe“ – izjavio je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

V.d. Generalnog direktora, JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo, Bajazit Jašarević, nakon današnjeg sastanka nije krio zadovoljstvo povodom realizovane saradnje sa Gradom Tuzla.

„Ja želim da kažem, da sam kao tuzlak jako zadovoljan, što je Tuzla riješila ovo strateški važno pitanje, a imao sam priliku i u ranijim razgovorima sa gradonačelnikom Imamovićem govoriti o ovoj temi. Po stupanju na funkciju v.d. Generalnog direktora, uspjeli smo riješiti ovaj problem i jako sam ponosan što su Nadzorni odbor i Uprava ovo uspjeli efikasno riješiti, na zadovoljstvo građana. Najveća zasluga je pripala stručnim timovima i Termoelektrani Tuzla, pravnim timovima koji su pripremili cijeli projekat. Ovo je jedan veoma dobar primjer saradnje privrednog sektora sa lokalnog upravom. Tako smo bar malo umanjili štetu koju nanosimo gradu i uvjeren sam da na ovakvim primjerima možemo nastaviti saradnju. Nećemo stati na ovome, jer Grad Tuzla tačno zna šta mu treba, i taj dio je gotovo 2/3 urađenog posla. Sve što treba gradu, a što se može uklopiti u pozitivne zakonske propise u FBiH, mi smo spremni uraditi, jer pored toga što smo uposleni u Elektropriovredi mi smo i građani ovog grada. Ovo je važan dan za Tuzlu, ali svjesni smo da će trebati još novca i vremena do samog početka  korištenja ove površine“- naveo je u svojoj izjavi Bajazit Jašarević, v.d. Generalnog direktora, JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje