Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla dobila novu planinarsku destinaciju “Tajno jezero” na Vršanima

Preuzmite sliku

Svjesni važnosti očuvanja i zaštite prirode kao i promocije fizičke aktivnosti mladi okupljeni oko pokreta The look of nature B&H uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona su nedjelju 06.02.2022. godine su realizovali aktivnost koja je okupila oko 80 građana i građanki.

Rijetki su građani Tuzle koji imaju informaciju da se iznad naselja Vršani nedaleko od Tuzle duoboko u šumi krije jezero koje predstavlja savršenu destinaciju za fotografisanje i odmaranje u prirodnom okruženju i može biti kvalitetna motivacija za mnoge građane Tuzlanskog kantona da jedan dan vikenda provedu u zdravoj fizičkoj aktivnosti uživajući u prirodi a sve to bez potrebe korištenja motornih vozila.

 • Upravo iz tog razloga u sklopu projekta “Značaj i metode zaštite okoline kroz preventivno djelovanje na mlade u realnom svijetu i putem društvenih mreža” podržanog od strane resorsnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a u nedjelju je realizovan čitav niz aktivnosti koje imaju za cilj preventivno djelovanje u cilju zaštite prirode kao i povećanja svjesnosti o važnosti očuvanja okoline.

  Mladi ljudi su na potezu Ilinčice prema Vršanima realizovali aktivnosti čišćenja smeća i postavljanja tabli koje upozoravaju građane o važnosti odgovornog odnosa prema prirodi. Po dolasku do planinarske kuće na Vršanima realizovana je akcija postavljanja tabli/putokaza koji  vode prema jezeru na Vršanima koji su mladi simbolično nazvali “Tajno jezero”. Pored aktivnosti postavljanja znakova upozorenja i putokaza nedjeljna akcija je iskorištena za kreiranje video spota koji će na interaktivan i zanimljiv način pokušati uticati na mlade putem društvenih mreža da postanu svjesni važnosti preventivnog djelovanja na očuvanju okoline i zaštiti prirode.

  Današnje korisno druženje dodatno su upotpunili savršeni vremenski uslovi i proljetna temperatura.

  Inače samo “Tajno jezero” se nalazi između Tuzle i Živinica i nastalo je kao rezultat višedecenijske eksploatacije uglja na prostoru rudnika Dubrave. Na širem prostoru postoji više manjih jezera a upravo ono najveće i vizuelno najzanimljivije  je u nedjelju dobilo ime “Tajno jezero”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,