Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla dobija nova izvorišta vode: Mirni smo do 2035. godine

Preuzmite sliku

Na lokaciji Sprečkog polja kod Živinica počela je izgradnja prvog, od četiri nova bunara sa kojim će Grad Tuzla dobiti nova izvorišta. Tim povodom, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u pratnji direktora JKP “Vodovod i kanalizacija”, Aida Berbića, obišao je radove koji su u toku.

Tuzla je jedan od rijetkih gradova koji izdvaja veliki dio sredstva za rješavanje problema vodosnadbijevanja, te je za ovu namjenu osigurano 25 miliona KM, od čega su 50% grant sredstva obezbjeđena kroz projekat “Dugoročno vodosnabdijavanje i zbrinjavanje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini”, koji finansira Vlada Švicarske konfederacije, putem Državnog sekretarijata za ekonomske poslove i Njemačke kreditne banke za obnovu.

Cilj projekta je obezbjeđenje dugoročnog vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda, uz kvalitetnu opskrbu pitkom vodom stanovnika Tuzle do 2035. godine.

– Radovi se izvode na različitim mjestima, sada smo na Sprečkom polju, gdje ćemo imati četiri nova bunara i gdje želimo doći do novih preko 100 sekundnih litara kvalitetne podzemne vode. Ovaj projekat je vrijedan oko 2,5 miliona KM. Nakon toga nastavljamo dalje, jer slijede projekti na jačanju izvorišta, povećanju kapaciteta, štednji, a slijedi i ono što mene jako zanima, a to je zamjena starih cijevi za nove u gradu, čime će se smanjiti gubici i ostvariti uštede, tako da ćemo biti mirni u budućnosti i dalje od 2035. godine – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Gradonačelnik je i podsjetio da, zahvaljujući mjerama Grada Tuzle od 2006. godine Tuzla nije imala niti jednu redukciju vode, a ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” svakodnevno su na terenu i zahvaljujući brzoj reakciji u otklanjanju kvarova nalaze se iznad evropskog prosjeka

Ovim će dugoročno biti riješeni problemi u vodosnabdijevanju, a svi korisnici imati kvalitetniju vodu. Postojeći bunari, na čijem mjestu se prave novi, već su dotrajali čime bi mogao biti narušen kvalitet vode kao i njena količina, koja se iz njih obezbjeđuje.

Na lokaciji Sprečkog polja do ponedjeljka se očekuje izgradnja prvog od četiri bunara, koji će stanovnicima Tuzle u narednom periodu osigurati kvalitetnije vodosnabdijevanje. (Grad Tuzla/Video: RTV7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,