Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Djeca pošumljavaju kompleks Slana Banja, svako posađeno drvo će nositi ime jednog mališana

Preuzmite sliku

Od ranije je poznato da je za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene potrebno je sistematično i dugoročno raditi sa mladima.

Krenuvši od te premise, Rafting klub „Tuzlak“ u većini svojih ekoprojekata sa kojima se obraća donatorima traži prostor za edukovanje i uključivanje mladih u očuvanje okoliša.

 • Tako je Fondacija tuzlanske zajednice u 2021. godini prepoznala i podržala vrlo interesantan projekat Rafting kluba “Tuzlak” pod nazivom “Dječija šuma”. Projekat uključuje 30 djece iz dječijeg vrtića “Mala akademija” koji će krajem oktobra uz pomoć aktivista Kluba i Grada Tuzle posaditi jednu pravu malu šumu od 30 stabala.

  Od strane Grada Tuzle je za pošumljavanje četinarima odobrena lokacija na Slanoj Banji gdje već postojeća šuma pokazuje ozbiljne znake starenja. Svako posađeno drvo će nositi ime jednog od tridesetoro djece i nakon sadnje će zajedno rasti, drvo će davati kiseonik, a brigu o njima će voditi mališani koji su ih i posadili.

 • Kako bi za djecu bilo sve razumljivije i prihvatljivije, prije same sadnje za njih će biti održane 4 edukativne radionice: primarna selekcija otpada; čišćenje otpada u šumi; rast biljaka; značaj kiseonika.

  Prva edukativna radionica koju je zajedno sa vaspitačicama vrtića pripremio koordinator projekta Vladislav Vlajić, održana je prije par dana.

  Današnja radionica pod nazivom Čišćenje otpada u šumi je zbog odlaska u prirodu bila zahtjevnija, pa je nakon davanja saglasnosti i odobrenja roditelja, na opšte zadovoljstvo svih učesnika i realizovana.

 • Nakon logističke pripreme i obezbjeđenja vreća za otpad i obezbjeđenja rukavica za male akcijaše, krenulo se u obližnju šumu na rubu naselja Ši Selo. Na samom ulasku u šumu se kao poručena ukazala mala divlja deponija. Kada je koordinator projekta Vlajić sa vaspitačicama djeci „objasnio“ na koji način odbačeno smeće smeta šumi da raste i daje ljudima kiseonik, uz veliku graju djeca su krenula da prikupljaju otpad. I gle čuda, djeca su upamtila lekciju sa prve radionioce i nepogrešivo odlagala papir u jednu, plastiku u drugu, a metal u treću vreću. Bilo je divno gledati zadovoljna lica djece, a mi stariji već znamo da se tako stvaraju pozitivne navike, socijalizacija i društveno odgovoran odnos prema prirodi koju zajednički dijelimo.

 • U narednih nekoliko dana u planu su da se održe još dvije preostale ekoradionice, nakon čega 26.10.2021. g. slijedi završna akcija „Dječije šume“ praktična lekcija sađenja i pošumljavanje slanje Banje.

  A nekada kada porastu, ovih trideset djece će zasigurno sa ponosom moći reći da su ovom gradu ostavili po čempres kao svoju ekouspomenu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,