Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Deseci građana na zimi satima čekaju red za testiranje na Covid-19

Preuzmite sliku

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona registrovana je 251 novozaražena osoba korona virusom, a testirano je 749 uzoraka.

U prosjeku svaka treća testirana osoba bila je pozitivna na Covid-19. Pogoršanje epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona brojne je građane dovelo ispred zdravstvenih ustanova kako bi uradili PCR testiranje.

Prizor koji je zabilježen ispred Doma zdravlja u Tuzli izazvao je negodovanje građana koji tvrde kako samo je samo jedna osoba u Službi higijensko epidemiološke zdravstvene zaštite zadužena za uzimanja briseva što je prouzrokovalo red ispred Doma zdravlja u Tuzli.

‘Ljudi koji su većinom zaraženi smrzavaju se i čekaju satima u redu. Apelujem na nadležne da reaguju i učine nešto’ – kazala je Derviša Nurkanović i dodala kako je nehuman prizor koji je zabilježila.

U komentarima ovog video zapisa je navedeno kako se nema primjedbi na doktoricu koja je zadužena za uzimanja briseva. Međutim, očigledno da su potrebe građana puno veće.

Kako nezvanično saznajemo mnogi su odustali od čekanja u redu i otišli u privatne zdravstvene ustanove kako bi izvršili PCR testiranje.

U posljednja 24 sata u Tuzli je registrovano 80 novozaraženih, u Živinicama 46, u Lukavcu 27, Gračanici 25, a u Kalesiji 21 osoba. U Srebreniku 15, u Doboj Istoku 13, Banovićima 12. Šest osoba registrovano je u Gradačcu, te po tri osobe u Kladnju i Sapni.

U Teočaku i Čeliću nisu evidentirani novi slučajevi zaraze korona virusom.

U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni ishod kod osobe rođene 1963. godine.

Trenutno je u TK aktivno zaraženo 1.376 osoba, 64 osobe su hospitalizovane od čega su četiri na mehaničkoj ventilaciji, a ostali pozitivni nalaze se u kućnoj izolaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,