Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla danas obilježava 15. maj “Dan odbrane grada”

Preuzmite sliku

U Tuzli će danas biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle i BiH.

Na današnji dan prije 27 godina paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije, napali su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili grad.

Podsjećamo, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike povlačeći se iz kasarne Husinska buna izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su osiguravali izlazak kolone iz grada. Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Tuzlanske patriote uspjeli su odbraniti grad od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a 15. maj postao je jedan od najznačajnijih datuma tuzlanske historije. Iako je prošlo je 27 godina od događaja na Brčanskoj Malti i dalje postoji negiranje napada na Tuzlu od strane boračkih organizacija iz RS-a kao i brojnih medija iz manjeg bh. entiteta.

Međutim, građani Tuzle vrlo dobro znaju šta se događalo 15. maja na Brčankoj Malti 1992. godine, a u prilog tome ide konačna oslobađajuća presuda nakon desetogodišnjeg sudskog procesa Iliji Jurišiću kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio pravosnažnom presudom jer nije bilo dokaza da je Jurišić tada kao pripadnik Policije BiH naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Grad Tuzla će u skladu sa epidemiološkim mjerama zbog virusa COVID-19, na prigodan način obilježiti ovaj dan.

Delegacije Grada Tuzle i Koordinacija boračkih udruženja grada Tuzle , odat će poštovanje i položiti cvijeće na spomenik poginulim braniocima na Brčanskoj malti, kao i na spomenicima na Slanoj Banji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,