Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Da li je bombonjera data ljekaru mito i korupcija!?

Centri civilnih inicijativa započeli su prošle godine projekat ”Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu” koji finansira Evropska unija, a jedan od ciljeva je doprinijeti implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije u BiH, u sektoru javnog zdravstva, donošenjem antikoruptivnih mjera u svim ministarstvima i zavodima zdravstva u FBiH, RS, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

S tim u vezi, danas su u Tuzli, na Korzou, CCI izložili štand sa edukativnim materijalom koji su dijelili građanima Tuzle, a koji ima za cilj, upoznati građane sa ovom problematikom te koja su moguća rješenja ovog problema…

Bosna i Hercegovina je trenutno najkorupiranija zemlja u okruženju. Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 KM.

Veliki problem predstavlja činjenica da građani ne shvataju u potpunosti pojam ”mito”, pa s tim u vezi neki od anketiranih kažu da čokolada ili bombnjera koja se da ljekaru je ”zahvalnost” za njegov dobro odrađeni posao a ne mito ili to smatraju ”znakom pažnje”.

To je i jedan od osnovnih uzroka problema korupcije u zdravstvu (Običaj davanja poklona i mita zdravstvenim radnicima od strane građana; Izostanak odgovornosti i kontrole rukovodstva zdravstvenih institucija; Te strah od prijavljivanja koruptivnih slučajeva i nedostatak zakonske zaštite prijavitelja).

Građani koji nisu htjeli da stanu pred kameru i javno to kažu – rekli su da su davali novac i davat će jer kad je u pitanju nečiji život, čovjek će sve uraditi, ali ne žele o tome javno da pričaju jer ih je strah da ih upravo taj ljekar kojem su dali mito ponovo neće htjeti liječiti ili operisati u slučaju da to bude neophodno.

Moguća rješenja ovoga problema su usvajanje i doslijedno provođenje preventivnih antikoruptivnih mjera u institucijama javnog zdravstva – tj. Planova integriteta, zatim osiguranje anonimne komunikacije između institucija zdravstva i prijavitelja korupcije, te sve važnije aktivnosti i akte učiniti dostupnima javnosti.

Šta to građani mogu učiniti da bi spriječili ovaj problem?  –  Prvo i osnovno ne nuditi novac za zdravstvenu uslugu, jer ljekari već primaju platu za svoj posao, zatim ako im neko traži novac za uslugu na koju imaju pravo – odmah prijaviti, te tražiti od institucije zdravstva informacije kako anonimno prijaviti korupciju i prestati davati ljekarima ”znake pažnje i zahvalnosti” u vidu ”hedije” (kafe, čokolada, bombonjera i slično).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,