Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Centralna bajramska svečanost održana u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli

Preuzmite sliku

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram. Dok će mnogi ove bajramske dane provesti u toplini doma i u krugu najbližih, drugi će ih pamtiti po tome što prvi put nakon dugih decenija naše hadžije nisu bile u prilici biti u Meki.

 

Bajram-namaz jutros je klanjan u brojnim bosanskohercegovačkim džamijama uz maksimalne mjere opreza i samozaštite. U temeljno očišćenim i dezinficiranim džamijama vjernici su stajali u safovima držeći se određene fizičke distance i s maskama na licima.

Vezano | Muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović: Potrebno je da budemo odgovorni da bi zajednica opstala i bila zdrava

Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog održana je u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.  Bajram-namaz klanjan je u 6 sati i 7 minuta.

Muftija tuzlanski je vjernike pozvao da ojačaju i učvrste odlučnost u radu za zajedničko dobro te da se oslanjaju u svom životu na dragog Boga i grade međusobno povjerenje

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, te dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža, odnosno boravka muslimana u Mekki i Medini. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje