Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Behram-begova medresa gradi novi dom vrijedan milion i po KM

Preuzmite sliku

Prilikom iftara u Behram-begovoj medresi, kojem je prisustvovao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predstavljen projekat izgradnje doma za učenice u kompleksu zgrada tuzlanske medrese.

Iz Muftijstva tuzlanskog saopćili su da će se kompleks zgrada, u kojima je Behram-begova medresa danas smještena, u ovoj godini proširiti novim spavaonicama i pratećim sadržajima za učenice. Time će uslovi boravka i školovanja oko 250 učenica medrese biti unaprijeđeni, a njima samima biti olakšano svakodnevno ispunjavanje školskih obaveza.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je izrazio podršku ovom važnom projektu medrese, te je kazao da naše generacije imaju dvije zadaće.

˝Jedna je da obnavljamo džamije i vakufe koje su izgradili naši preci, a druga da gradimo nove džamije, medrese, vakufe. Behram-begova medresa je utemeljena na pregalaštvu njenog vakifa Behram-bega, ali i na dobroti svih njenih vakifa koji imaju jaku svijest o tome da će nam naše medrese podariti dobre muslimane i Bošnjake koji će, kao i mi, graditi, čuvati i štititi Bosnu i Hercegovinu˝, poručio je reis Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović se zahvalio vakifima na njihovoj velikoj podršci kada je u pitanju Behram-begova medresa, te je iskazao očekivanje da će se njihova podrška nastaviti. Prisutnima su se obratili i rukovodilac Službe za ekonomske i finansijske poslove Muftijstva tuzlanskog Muhamed Bilajac, kao i direktor Medrese Ahmed-ef. Hatunić koji je prisutne upoznao sa projektom izgradnje doma za učenice.

Predračunska vrijednost projekta je 1.500.000 KM, a on podrazumijeva izvođenje vrlo zahtjevnih građevinskih i drugih radova na novoj zgradi ženskog učeničkog doma. Radovi će se izvoditi u prizemlju i na tri sprata, a uključuju izgradnju novih spavaonica, sanitarnih čvorova, prostora za slobodne aktivnosti i drugih sadržaja.

Njegovim završetkom smještajni i drugi resursi Behram-begove medrese bit će dovoljni za boravak i školovanje svih 500-550 učenika ove škole. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje