Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tribina u BKC-u Tuzla: S Poslanikom s.a.v.s. u Džennet

Preuzmite sliku

Udruženje Oaza Tuzla u saradnji sa BKC Tuzla, večeras organizuje tribinu pod nazivom S Poslanikom s.a.v.s. u Džennet, a gost predavač je  uvaženi  prof. dr. Šefik Kurdić.

Kada čitamo historiju ljudi koji su obilježili određene periode, ostanemo fascinirani takvim ličnostima. Ličnost koja je po većini savremenih istraživanja najviše obilježila historiju čovječanstva jeste Poslanik islama Muhamed, neka je na njega Allahov mir i spas. Upoznavajući se sa njegovim životopisom svaki musliman poželi da je bio njegov savremenik, da ga je upoznao, i da je živio u njegovoj blizini. Znamo da je to nemoguće, ali ono što je moguće jeste da se sretnemo s njim na svijetu nakon ovog, i da akobogda budemo njegove komšije u Džennetu.

Kako ostvariti takav cilj, objasnio nam je upravo on, kroz mnogobrojne predaje koje govore na tu temu. Ali običan čovjek teško da može samostalno i dovoljno kvalitetno istražiti sve te tekstove, a zatim i ispravno ih razumjeti, bez pomoći stručnjaka na tom polju. Vjerujemo da je prof. dr. Šefik Kurdić jedan od najznačajnijih savremenih stručnjaka iz oblasti hadisa, tj. predaja Poslanika s.a.v.s., među bošnjacima, nadajući se da će historija i njega pamtiti kao jednog od  najznačajnijih učenjaka među bošnjacima općenito. Zbog toga smo uvjereni da je dovoljno spomenuti njegovo ime i da će se naši sugrađani rado odazovati pozivu na ovu tribinu, cijeneći njegov doprinos na putu izučavanja islamskih nauka.

Prof. dr. Šefik Kurdić je zasigurno i jedan od najplodonosnijih bosankohercegovačkih autora općenito, jer u svojoj zaustavštini pored određenih značajnih prijevoda, ima oko pedeset autorskih dijela. Sa  tri njegova nova dijela moći ćemo da se upoznamo nakon tribine, a prije svega da se okoristimo slušajući šta je to što trebamo da uradimo kako bi bili u društvu Poslanika s.a.v.s. u Džennetu.

Nakon tribine, posjetioce očekuju prigodne nagrade i zakuska u holu BKC-a. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje