Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trgovina ljudima prisutna i u TK: Djevojčice iz školskih klupa završavaju u izvanbračnim zajednicama (FOTO)

U polju trgovine ljudima posebno se ističe prosjačenje, a u ovom vrtlogu koji je često okarakterisan i kao organizirani kriminal itekako su ugrožene djevojčice. Veoma često su prisiljene da napuštaju školu te stupaju u izvanbračne zajednice. Ovaj problem prisutan je i u Tuzlanskom kantonu. 

Staistički podaci su neumoljivi, a pokazuju da je u periodu od 2012. do 2017. godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno 20 takvih slučajeva. U istom period zabilježeno je i 47 slučajeva napuštanja redovnog školskog sistema.

Udruženje “Zemlja djece BiH” kroz aktivnosti Dnevnog centra u Tuzli u kontinuitetu radi na unapređenju i zaštiti prava djece koja su zagarantovana UN-ovom konvencijom o pravim djeteta.

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” i Udruženje “Zemlja djece BiH”, a u saradnji s Fondacijom “Lara” iz Bijeljine i članicama Mreže RING danas je organizovala prigodan performans u Tuzli.

Ovim se na tuzlanskom Korzu željelo doprinijeti ukupnim naporima vladinog i nevladinog sektora na smanjenju rizika trgovine djecom, razumijevanju novonastale situacije migracija u BiH i umanjenju predrasuda i ksenofobije prema muškarcima, ženama i djeci koji putovanjem preko naše zemlje pokušavaju da sebi i svojoj porodici obezbjede bolje uslove za život nego što su u zemljama iz kojih dolaze.

Medina Gračić iz Udruženja “Zemlja djece BiH” kaže da u našoj zemlji zakoni i protokoli o borbi protiv trgovine ljudima postoje, ali se ne implementiraju u cijelosti.

“Uloga građana u samoj prevenciji trgovine ljudima je izuzetno bitna. Sve slučajeve je potrebno prijaviti, jer ukoliko ih nemamo ne možemo blagovremeno reagovati. S obzirom na njegovu kompleksnost, problem trgovine ljudima nije nešto što trebaju rješavati udruženja, nego svi ostali nivoi”, naglasila je Gračić.

Posmatrajući u svjetlu migracija koje su zadesile i BiH, Larisa Kovačević iz Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” kaže da je trgovina ljudima izuzetno ozbiljan problem.

“Ove godine posebnu pažnju posvećujemo djeci bez pratnje, a koja su u posebnom riziku. Osim prijave slučaja putem besplatnih SOS telefona za FBiH 1265 i RS 1264, građani ne bi trebali davati novac djeci koja su u lancu prosjačenja, jer se na takav način finansira ova kriminalna radnja”, izjavila je Kovačević.

Danas je ukazano i na problem nepodudaranja podataka iz vladinih i nevladinih organizacija.

“Kolegica iz Udruženja ‘Zemlja djece BiH’ jutros je rekla da je u 2017. i 2018. godini zabilježeno 120 slučajeva trgovine ljudima, dok podaci Ministarstva unutrašnjih poslova TK govore da je za isti taj period bilo procesuirano svega dva krivična djela trgovine ljudima”, navela je Kovačević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje