Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trg slobode u Tuzli: Više od hiljadu doktora najavilo otkaze (FOTO)

Preuzmite sliku

Više od hiljadu doktora iz Tuzlanskog kantona učestvovalo je u današnjem protestu koji se zbog, kako su naveli, srozavanja ljekarske profesije održao na Trgu slobode u Tuzli.

Ovom prilikom najavili su masovno davanje otkaza, a podršku su im pružili i ljekari iz svih ostalih kantona iz Federacije Bosne i Hercegovine. Neki od zahtjeva koje su doktori istakli jeste potpisivanje kolektivnog ugovora između Vlade TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, kojem se spočitava nereprezentativnost.

Naime, u ovom kantonu djeluju dva sindikata i Vlada je nedavno iz pregovora o kolektivnom ugovora jednostrano isključila Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK, koji broji 1.020 doktora. Vlada je ugovor potpisala sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu koji okuplja 4.200 članova, od kojih je 320 ljekara.

˝Vlada TK nas diskriminira i ne vidi nas kao ravnopravnog partnera, tj. isključila nas je iz pregovora i stalno se spominje naša reprezentativnost, uvode se sudske mjere zabrane i slično. Ovo je očajnički potez ljekara i mi ćemo u ponedjeljak početi potpisivati listu doktora koji će dati otkaz, jer ne možemo dati kolektivni, nego pojedinačne otkaze i dalje će doktori dijeliti sudbinu svojih pacijenata tj. ići ćemo na biro, odseljavat ćemo se iz zemlje, prelazit ćemo u privatne klinike itd˝, poručio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Od ponedjeljka, 4. juna ove godine, ljekari u Tuzlanskom kantonu su u štrajku. Štrajk je sudskom odlukom zabranjen u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u tuzlanskom Domu zdravlja, ali doktori vrijeme pauze koriste za izražavanje svog nezadovoljstva. (A. S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje