Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Traume iza zatvorenih vrata: Nasilje nad djecom problem o kojem se u BiH još uvijek šuti (FOTO)

Preuzmite sliku

Nasilje nad djecom u svim svojim oblicima predstavlja izuzetno raširen problem u Bosni i Hercegovini o kojem se još uvijek šuti. Mališani proživljavaju traume iza zatvorenih vrata, a nažalost na ovaj problem javnost u našoj zemlji i dalje je nijema. 

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom na tuzlanskom Korzu je upriličena javna kampanja s ciljem skretanja pažnje na ovaj itekako prisutan problem u bh. društvu.

„Ovom akcijom želimo podići svijest građana o ovom problemu, a kako bi se on lakše prepoznao. Podaci govore da 90 posto slučajeva nasilja nad djecom ne bude otkriveno, jer se dešava iza zatvorenih vrata. To su stvari koje se dešavaju u porodici, ljudi zbog privatnosti ne žele o tome pričati, a djeca su mala i ne mogu raspoznati da su žrtve nasilja“, kaže socijalni radnik iz Udruženja Zemlja djece BiH Adis Jahić.

Prirodno je da roditelji žele najbolje svom djetetu, međutim usljed raznih faktora često oni budu počinitelji nasilja, a pord njih to su starija braća i setsre, stričevi, djedovi…

Jahić kaže da se nasilje dešava i u školama, odnsono ustanovama u kojima se nalaze mališani.

„Nasilje se dijeli na psihičko, fizičko i seksualno te zanemarivanje. Također, imamo i međuvršnjačko i nasilje putem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija“, dodaje Jahić.

Kada je riječ o sankcijama, one postoje na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, a Jahić kaže da se borba s ovim problemom mora rješavati multidisciplinarno, kao i da se preventivne mjere moraju početi primjenjivati u osnovnim i srednjim školama, ali i vrtićima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje