Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

TFF: Nagrada za najbolji scenarij nosit će ime Tuzlaka koji je radio za Walt Disney

Preuzmite sliku

Udruženje građana Magic Factory kao organizator Tuzla Film Festivala, koji će se ove godine održati od 12. do 19. oktobra, planira da po prvi put dodijeli nagradu za najbolji scenarij, a nagrada će nositi ime Otto Englander.

Prijedlog je stigao od poznatog umjetnika Ismara Mujezinovića, a u obrazloženju je pisalo da je riječ o scenaristi svjetskog glasa koji je rođen upravo u Tuzli.

˝Također, naglašeno je da je ovdašnjoj javnosti malo poznata činjenica da je Otto Englander bio dio kreativnog tima Walt Disneya, gdje je pisao scenarija, knjige snimanja ili razrađivao priče  u vrijeme dok se ovaj studio razvijao i jedan je od autora koji je radio na filmovima koji su danas povijest ovoga studija ali i svjetske animacije uopće. Otto Englander je jedno od najbitnijih imena naše regije, a i Hoolywooda, te organizatori smatraju da su sve ovo su razlozi da nagrada za najbolji scenario treba da nosi njegovo ime˝, naveli su iz Magic Factory-ja.

Otto Englander je rođen u Tuzli 7. februara 1906. godine gdje je i odrastao. Bio je sin Jevreja Bele Englender i Giselle Englander, a oženio je Ernu Pinto, sestru poznatog slikara James Haima Pinte. Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća Otto odlazi u New York, gdje završava art školu u Chester School.

˝Za Otta Englandera u Tuzli i BiH malo ko je čuo, ali je većina pogledala barem jedan film za koji je on pisao scenarije, knjige snimanja ili razrađivao priče.  Na IMDb se može pronaći da je autor scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o Mickey Mousu, Paji Patku itd. Zatim za mnoge dugometražne animirane filmove: prvi je neprikosnoveni klasik i po izboru American Film Institutea, najbolji animacijski film svih vremena – „Snježana i sedam pataljuka“ (1937). Nakon toga dolazi drugi veliki klasik „Pinocchio“ (1940), prvi animirani film koji je dobio nekoliko Oscara, te „Fanatasia“ (1940), za koji je Englander radio segment „Pastoralna simfonija“, po mnogima najbolji dio ovoga kultnog ostvarenja sedme umjetnosti. Potom je uslijedio „Dumbo“ (1941).  Englander je radio i scenarije za igrane westerne: „Massacre River“ (1949), „The Boy from Indiana“ (1950), te kostimiranu historijsku akciju „The Diamond Queen“, kao i za TV,  gdje je uređivao neke od Disneyjevih projekata˝, kažu u Magic Factory-ju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,