Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Teniserka Ema Burgić postala ambasadorica međunarodne manifestacije u Tuzli

Rezultati dobrog rada se ogledaju i u odazivu velikog broja organizacija, istaknutih ličnosti koji su odlučili podržati Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „PARALLEL“.

Naime, Ema Burgić jedna od najboljih bosanskohercegovačkih teniserki, veliki je humanista i volontira u udruženjima djece sa Autizmom i sa Downovim sindromom.

“Moj cilj je da svojim angažmanom doprinesem i poboljšam status osobama koje imaju zdravstvene poteškoće u Bosni i Hercegovini. Sretna sam što učestvujem u ovako humanoj akciji”, –  rekla je Ema Burgić, za Tuzlanski.ba

Podsjetimo, prije Burgićeve, podršku ovoj manifestaciji u ulozi ambasadora prihvatili su naš najbolji atletičar Amel Tuka zatim bivši kapiten fudbaleske reprezentacije BiH Elvir Bolić, golman Asmir Begović kao i Edhem Eddie Čustović, Igor Emkić i Denis Barta.

“Drago nam je što su naš rad prepoznale istaknute ličnosti, velike organizacije. To znači da naš trud nije uzaludan i da studenti sa Medicinskog fakulteta u Tuzli, uz podršku dekanice Selmire Brkić, rektorice Nermine Hadžigrahić i direktorice Specijalne olimpijade BiH Kade Delić Selimović, rade velike stvari i zaslužuju pohvale. Nadam se da će imati još veću podršku svih institucija, firmi i osoba koje financijski mogu podržati ovaj projekat“, kazala je predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „PREPOROD“ Sjeverne Amerike, Senada Cvrk Pargan.

Pored sportskog dijela, u okviru prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „Parallel“ ranije su organizovane edukativne radionice, javna tribina, healthy program…

Ema Burgić, kao najmlađa teniserka u BiH, sa 16 godina osvojila prvu ITF titulu i plasirala se na WTA listu. Bila je prva u Evropi za teniserke do 16 godina. Osvajačica je tri ITF titule u singlu i jedanaest u dublu. I pored tri operacije, završila je koledž i bila je među najboljih pet teniserki u na koledžu u Americi i u singlu i u dublu.

Njen najbolji ranking u singlu je 466. pozicija, dok je u dublu bila na 145. mjestu. Sada živi i radi u Americi, gradi trenersku karijeru na Floridi i pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,