Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Štedljivi LED semafori postavljeni u cijeloj Tuzli

led semafor tz
Preuzmite sliku

Općina Tuzla prije nekoliko mjeseci iznašla je način da u budžetu na godišnjem nivou uštedi 70.000 KM.

led semafor tzRiječ je o LED semaforskoj signalizaciji koja je na području cijele Tuzle postavljena prije dva mjeseca. Za ovaj pilot projekat koji je reliziran u okviru UN-ovog Programa “Očuvanje okoliša i klimatske promjene” izdvojena su sredstva u iznosu od 180.000 KM.

Povodom predstavljanja ovog projekta općinski načelnik Jasmin Imamović u srijedu se sastao sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH NJ. E. Marijom Aurorom Mejia Errasquin i zamjenicom rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Zahirom Virani. Tokom sastanka Imamović je podsjetio da je Tuzla regionalni lider u energetskoj efikasnosti, a tome je doprinijela realizacija 108 projekata iz ove oblasti u proteklom periodu.

Sada u gradu imamo sve štediljive semafore i ušteda je godišnje 70.000 KM, a od toga je 50.000 na struju i 20.000 maraka na održavanje. Mi imamo i zeleni val na južnoj saobraćajnici, ali ga još uvijek nemamo na sjevernoj. Ovaj zeleni val bi smanjio emisiju CO2, tako da bi se spasili zagađenja od auspuha i sličnog. S obzirom da nam je ostalo nešto novca od ovog projekta, mi smo danas (u srijedu, op.a.) izrazili i želju da taj preostali novac uložimo u utopljavanje jedne ili dvije zgrade u Tuzli“, istakao je Imamović.

Važno je kazati da se Program “Očuvanje okoliša i klimatske i promjene” u našoj zemlji implementira od 2009. godine. Njegova cjelokupna realizacija se očekuje u maju 2013., a do sada je obuhvatio 37 općina na području cijele BiH. Prema riječima menadžera ovog Programa Siniše Rudića, pilot projekat koji je realiziran u Tuzli ima za cilj osim unapređenja bezbjednosti učesnika u saobraćaju i očuvanje okoliša, odnosno smanjenje emisije CO2.

semafor opcina

Ovo je jedan od 32 projekta koji smo implementirali u BiH u vrijednosti od oko 3,2 miliona dolara. Sve ovo je obezbijedilo i uštedu od oko 500.000 dolara u javnim budžetima u BiH. Cilj je bio da dokažemo kako zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena nije samo za bogate države, nego kako i BiH može naći svoje mjesto i ostvariti neke uštede, ali i ostvariti neke povoljne prilike za nova radna mjesta“, dodao je Rudić.

Bitno je istaći i da je pored Općine Tuzla kao realizator projekta potpisana Vlada Kraljevine Španije. Ambasadorica Mejia Errasquin naglasila je da su iz posebnog španskog Fonda, koji je ima za cilj pomoći mnogim zemljama u realizaciji razvojnih ciljeva, BiH dodjeljena 24 miliona dolara.

Mi smo u biti bili donator, a sredstva su data UN-u. UNDP je bio zadužen za sprovoođenje programa koji su odboreni BiH“, nastavila je Mejia Errasquin.

Tuzlanski.ba / Ekapija.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: