Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta će se uskoro graditi u starom jezgru Tuzle?

hendek1
Preuzmite sliku

Općinsko vijeće Tuzla nedavno je usvojilo Prednacrt izmjene regulacionog plana područja slijeganja Hendek-Pazar. Glavni cilj izmjene ovog plana je da se spriječi neplanirana gradnja na ovom području i da se zaštiti staro gradsko jezgro.

\"hendek1\"Izmjenom Regulacionog plana područja od Hendeka do Pazara u Tuzli obuhvaćeno je oko deset hektara zemljišta na lokaciji južno od Sjeverne saobraćajnice, odnosno između ulica Džafer Mahala, Hendek i Fra Grge Martića. Usvajanjem ovog plana, bio bi zaštićen prostor koji povezuje stari dio grada sa novim modernijim dijelom Tuzle.

«Mi smo svjedoci da je grad, u posljednjih nekoliko decenija, značajno ugrožen od strane nekontrolisane stihijske izgradnje koja postepeno uništava i mijenja njegov urbani izgled, te koja nameće neke nove estetske kriterije koji nisu prihvatljivi za naš grad i koji nisu primjereni ovom vremenu i ovoj lokaciji», kaže Aner Čanović direktor Zavoda za urbanizam Tuzla.

Koncepcijom buduće gradnje i uređenja planirano je da se zadrži 36 postojećih objekata. To su kolektivni stambeni i stambeno-poslovni objekti nastajali tokom druge polovine prošlog stoljeća, zatim poslovni objekti sa namjenom administracija i trgovina, jedan objekat kulture, katolička crkva sa samostanom te školski objekti. Planom je predviđeno da svi pomoćni objekti budu uklonjeni.

«U okviru te prostorne cjeline mi smo ponudili dvadesetak novih stambeno-poslovnih blokova sa oko 400 novih stanova i sa mrežom nove infrastrukture prilagođene lokaciji», ističe Čanović.

Planom je predviđeno proširenje školskih dvorišta nekoliko osnovnih i srednjih škola, koje se nalaze na ovom prostoru. Također, planirano je da se duž uređenog korita rijeke Jale prostire pješačko-biciklistička staza.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: