Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svečanom akademijom obilježena 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli

Preuzmite sliku

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli svečanom akademijom obilježena je 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa.

Gazi Turali – beg je u 16. vijeku utemeljio urbanu Tuzlu i spada u red najznačajnijih vakifa tog vremena.

Tuzli je ovaj plemeniti vakif podario džamiju, 38 dućana, jednu četvrtinu ukupnih izvora slane vode, han, hamam, preko 750 dunuma zemlje, 300.000 akči. Pored Tuzle, Gazi Turali-beg je ostavio brojne vakufe u Sarajevu, Foči, Čajniču, Prači, zatim Novom Pazaru i Čačku u današnjoj Srbiji i Iloku u današnjoj Hrvatskoj.

Muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović ističe da je Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli jedan od najimpozantnijih vakufa u povijesti Bosne i Hercegovine.

 • – Ono što je za nas važno značajnim dijelom je ovaj vakuf obnovljen u našem vremenu. To je danas jedna savremena vakufska zadužbina na koju smo ponosni svi mi u Islamskoj zajednici, posebno u Tuzli. S tim u vezi na žalost u ovoj godini u kojoj obilježavamo 450 godina vakufname Gazi Turali-bega uz svečani ton koji imamo, mi smo u neprestanoj borbi da se očuva vakuf Gazi Turali-bega. To je naša svakodnevica. Nećemo i ne smijemo prestati da se borimo za pravo vakifa, pravo velikih dobrih ljudi, pravo svih ljudi zbog kojih je vakuf ustanovljen – rekao je na svečanoj akademiji tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović.

  Na svečanoj akademiji uručena je i Gazi Turali-begova plaketa, najviše godišnje priznanje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Do sada je plaketa dodijeljena reisu-l-ulemi IZ u BiH Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću i ranijem predsjedniku IO MIZ Tuzla Hasan-ef. Spahiću.

  Povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, Plaketa je ove godine dodijeljena džematskim odborima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

  – Vakufi Gazi Turali-bega govore o brizi ne samo za sebe i ne samo danas nego za sutra i naše generacije koje dolaze. Pozivamo i nas i sve druge da poštujemo vakufe jer na vakufu graditi i gledati u budućnost nema bereketa. Ne bi trebalo da oduzimanjem vakufa grade svoj prosperitet – ističe glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović.

 • Muftija Fazlović je povodom ovog značajnog jubileja – 450 godina Gazi Turali-begova vakufa, uručio Priznanje Muftijstva tuzlanskog Medžlisu Islamske zajednice Tuzla i arhitekti Husejnu Dropiću.

  Svečanoj akademiji su prisustovali muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog enititeta RS Ramiz Salkić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović, pomoćnik gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora dr. Amir Karić, glavni imamimi i predsjednici izvršnih odbora, direktori ustanova, muderrisi Behram-begove medrese, imami, mutevelije, uglednicima Tuzle i brojni gosti.

  Svečanu akademiju organizovali su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli. Program u okviru kojeg je izveden kraći dramski komad o Gazi Turali-begu, pripremili su učenici i učenice Behram-begove medrese s profesoricom Eminom Hatunić, a u programu je učestvovao i hor Medžlisa IZ Tuzla “Gazi Turali-beg“. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje