Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve više bh. građana ljetuje u Tuzli: Broj posjeta turista približava se rekordima

Preuzmite sliku

Prema pokazateljima Federalne agencije za statistiku od početka turističke sezone povećan je broj dolazaka turista i noćenja u odnosu na isti period protekle godine.

Iz Turističke zajednice Grada Tuzle zadovoljni su brojem posjeta, dostižu polako ranije rekorde. Raduje ih i činjenica da su građani BiH i svijeta odlučili provesti godišnji odmor upravo u  Tuzli i na omiljenoj destinaciji, Panonskim jezerima. Od početka sezone zabilježeno je 260.594 posjete jezerima.

Federalni zavod za statistiku objavio je pokazatelje ukupnog broja dolazaka turista u Federaciju Bosne i Hercegovine. U junu tekuće godine taj broj je iznosio 95.863 što je za 58,3 % više u odnosu na juni prošle godine, u odnosu na maj tekuće godine je u istom nivou. Učešće domaćih turista bilo je  30,1 %, a stranih 69,9 %.

Ukupan broj noćenja turista je za isti period bio za 54,9 % više u odnosu na juni prošle godine, a u odnosu na maj tekuće godine veći je za 5,2 %. 

Učešće domaćih turista u ukupnom ostvarenom broju noćenja iznosilo je 29,2%, a stranih turista 70,8 %.

Grad Tuzla ima značajno mjesto u broju ostvarenih posjeta i noćenja turista.

“Ono što nas veseli je da svi pokazatelji zapravo govore u prilog tome da su naši planovi, ali i optimizam na početku sezone i prije početka sezone bili opravdani, odnosno mi se uveliko približavamo rekordnim podacima iz 2019. godine. Negdje smo na blizu oko 90 ili 95% ispunjenja podataka, odnosno pokazatelja iz 2019., a preko 60% smo prebacili ono što su bili rezultati iz 2021. godine. Ostaje svakako i žal zapravo da sada kada vidimo koliko su te dvije godien pandemije zapravo usporile razvoj turizma, odnosno činjenica je da nije bilo pandemije da bismo mi već govorili o 20. i 21. rekordnim godinama, a ne 19.-oj godini. Nadamo se da ćemo do kraja ove ljetne sezone 2022. godine sigurno dostići te rezultate, možda ih čak i prevazići, odnosno imamo razlog za optimizam. Također se radujemo i očekujemo da će i u toku mjeseca augusta, a zahvaljujući programu Federalnog Ministarstva zaštite okoliša i turizma i određeni broj Bosanaca i Hercegovaca iskoristiti priliku da iskoriste vaučere koji su stavljeni na raspolaganje i nadamo se će jedan dio njih odabrati Tuzlu kao svoju destinaciju,” istakla je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzla.

Najveća atrakcija su tuzlanska Panonska jezera koja je u julu posjetilo 163 hiljade gostiju iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Češke, Slovačke, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Direktor preduzeća Panonika, Maid Porobić ističe da su prodali 120.608 ulaznica svih kategorija. Dnevno su imali oko 2 hiljade kupača sa sezonskim ulaznicama, koji su sa područja Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Od početka sezone, 1. juna, ubilježeno je 260.594 posjete, a ukoliko vremenske prilike u augustu budu išle na ruku, očekuje se realizacija plana posjeta od 380 hiljada ističu iz Panonike i dodaju da sezona završava 31. augusta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje