Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sutra u Tuzli promocija romana-hronike ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’ autora Jasmina Imamovića

Preuzmite sliku

Nakon premijerne promocije u sarajevskom Klubu 1 sutra će i u Tuzli u Narodnom pozorištu od 18:00 sati biti upriličeno predstavljanje romana-hronike “Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića.

Roman hronika “Ljetopis o kralju Tvrtku” spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine.

˝Tvrtko I Kotromanić je simbol suverenosti Bosne i Hercegovine. Nije dovoljno izučavan u istoriji države i prava, ali i u našoj kulturi. Srednjovjekovna Bosna je bila na vrhuncu moći za vrijeme kralja Tvrtka. On ima sjajnu biografiju, ona je kao triler. Ja sam se opredijelio za roman-hroniku. Dakle, radi se o istinitim ličnostima i događajima uz dopuštanje jedne fikcije u opisu detalja koji su zasnovani na historijskim činjenicama. Fikcija mi služi kao sredstvo za dramaturgiju, kako bi to bilo lakše i pitkije za čitanje˝ – kazao je autor Jasmin Imamović.

Imamović u ovom slučaju ne piše historijski roman nego stvara roman o historiji na temelju dostupnih naučnih činjenica.

˝U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspešno prožimajući fikciju i istorijska dokumenta. Roman stiže u pravo vreme da bolje upoznamo prošlost kako bi smo bolje razumeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korene i savremene dileme. Istovremeno ‘‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ je značajan doprinos bosanskoj književnosti, a Jasmin Imamović u toj književnosti ovim svojim delom potvrđuje posebno mesto˝ – kazao je književnik i recezent Filip David.

Književnik Mile Stojić, također jedan od recenzenata knjige, ocijenio je, da je to djelo, koje priča o našoj srednjovjekovnoj historiji, nastalo na dugogodišnjem pomnom istraživanju perioda koji je slabo istražen i u novije vrijeme često mitologiziran.

“On ne iznosi puku rekonstrukciju događaja poput historičara, već kao literat ulazi u dramu vremena u kojem je živio naš kralj, dramu bosanskoga čovjeka, dramu koja se ponavlja do dana današnjeg” … ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’, roman koji kroz veliku historijsku priču pred nas postavlja dileme naše sadašnjosti, govoreći kako su naši daleki preci imali mudrost opstanka koja nama uglavnom nedostaje, navodi Mile Stojić.

Faruk Šehić, također recenzent, kazao je da je Imamovićeva namjera da nam ovim romanom ukaže da smo mi nekad bili ono za šta se sada tako grčevito borimo i da su vrijednosti za kojim čeznemo nakada bile zakonski i organski utemeljene na prostoru Tvrtkove Bosne.

“Roman je obilato potkrijepljen istorijskim činjenicama i obiljem citata i dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim i kraljevstva na slavenskom jugu.
„Roman će nam pomoći da se oslobodimo straha od prošlosti, da nemamo iole vrijednu baštinu i tradiciju. Da se ne stidimo toga što jesmo i onoga što možemo biti ako poradimo na sebi. ˝Vrijednost dobre literature je u tome, da oslobađa, zabavlja, svjedoči, ali i razvija osjećaj za pravednost i dijalog, čega u ovom romanu ima u izobilju˝ – kazao je književnik Faruk Šehić, recenzent romana-hronike “Ljetopis o kralju Tvrtku”.

‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’ je šesti roman Jasmina Imamovića, Do sada je objavio romane “Ubijanje smrti”, “Besmrtni jeleni”, “Obožavatelj trena”, “Molim te zapiši” i “Slana zemlja”, a osim romana objavljivao je i eseje, kratke priče, radiodrame. Knjige su mu prevedene na više jezika. Imamović je i kao pravnik objavio tri knjige i dvadesetak radova u naučnim i stručnim časopisima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje