Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sunce, ti i ja: 227 Tuzlaka odazvalo se besplatnim pregledima kože (FOTO)

U Tuzli održani besplatni dermatološki pregledi.

Ukupno 227 Tuzlaka odazvalo se besplatnim pregledima kože koje je kompanija dm ove nedjelje organizovala na Panonskim jezerima. Serija dermatoloških pregleda dio je dm kampanje „Djeca sunca“ i tokom jula nastavlja se na drugim popularnim kupalištima širom Bosne i Hercegovine.

Treći u seriji dermatoloških pregleda pod nazivom „Sunce, ti i ja…“ održan je ove nedjelje na tuzlanskim Panonskim jezerima. Ukupno se 227 Tuzlaka odazvalo pozivu i iskoristilo priliku za besplatan pregled kože te stručno savjetovanje. Navedeni pregledi dio su kampanje „Djeca sunca“ kojom kompanija dm drogerie markt nastoji uticati na svijest roditelja i njihove djece o posljedicama pretjeranog izlaganja suncu, važnosti pravilne zaštite i prevenciji bolesti kože. Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od neke vrste zloćudnog tumora kože te je broj oboljelih od malignih melanoma u Južnoj i Istočnoj Evropi u stalnom porastu.

Pregledi kože održavaju se na popularnim bosanskohercegovačkim kupalištima u saradnji sa specijalistima Dermatološkog društva. „U Tuzli već drugu godinu organizujemo besplatne dermatološke preglede i zadovoljstvo mi je reći da je odaziv građana izuzetno dobar i ove godine. Reakcije posjetilaca su pozitivne i obavili smo veliki broj pregleda. Određeni broj osoba uputili smo na daljnje pretrage radi ustanovljenih promjena na koži. Izuzetno je važno preventivno djelovati i raditi na edukaciji, jer nažalost, sve veći broj naših sugrađana ima problema s kožom zbog pretjeranog izlaganja suncu. Upravo iz ovog razloga zajedno s dm-om organizujemo preglede, savjetujemo građane i radimo na razvoju svijesti o potrebi odgovarajuće zaštite od sunca“, kaže Jasminka Alibegović, dr. spec. dermatovenerologije.

Posjetioci svih generacija uživali su u nizu zabavnih aktivnosti koje je dm pripremio, dok su se mališani u veselom kutku družili sa klaunom i na zabavan način dobili upute o pravilnoj zaštiti kože. Podijeljene su i narukvice s indikatorom UV zračenja kako bi posjetioci bazena pravilno procijenili jačinu sunčevog zračenja i adekvatno se zaštitili.

Dermatološki pregledi već su održani na sarajevskoj Termalnoj rivijeri Ilidža i neumskoj plaži, a nakon Tuzle održat će se i na banjalučkom Aquana bazenu 26.7.2014. dm upućuje poziv svim građanima da posjete naredni događaj i iskoriste priliku za besplatan dermatološki pregled i stručno savjetovanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje