Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sumirani rezultati: Najsadržajni Kaleidoskop do sada!

press kaleidoskop
Preuzmite sliku

Sumirani rezultati 4. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih \”Kaleidoskop 2012\”

\"pressVeć četvrtu godinu zaredom, Tuzla je krajem mjeseca jula, prava kulturna prijestonica Bosne i Hercegovine, ponajprije zahvaljujući održavanju Međunarodnog festivala umjetnosti mladih – Kaleidoskop.

Na današnjoj press konferenciji održanoj povodom sumiranja rezultata festivala, naglašeno je da je ove godine upriličen najsadržajniji program od ukupno 30 različitih umjetničkih sadržaja u kojima je učestvovalo oko 170 umjetnika, i koje je pogledalo oko 17.000 posjetitelja.

Ovogodišnji Kaleidoskop otvoren je izložbom portreta fotografa svjetskog glasa – Milomira Kovačevića Strašnog i već se dalo naslutiti da će u narednih osam dana biti upriličeni veoma kvalitetni kulturni sadržaji .

Tako se Tuzlacima predstavio i poznati plesni teatar iz Italije, Motus Danza, s predstavom \”Crash\”, a tokom dva dana članovi ovog teatra su u Kući Plamena Mira organizovali i plesne radionice za sve zainteresovane. Ljubitelji fotografije su o trikovima zanata mogli naučiti dosta toga od Milomira Kovačevića Strašnog, koji je također za sve zainteresovane organizovao radionicu umjetničke fotografije, prenosi RTV7

Tokom osam dana festivala bilo je mjesta i za radionice modnog dizajna, raznih vidova kreativne umjetnosti, prodajne izložbe rukotvorina i još puno toga, ali najviše pažnje ipak je privukao muzički dio festivala. Tokom tri koncertne noći, u parku ispred Muzičke škole nastupila su neka od najpoznatijih muzičkih imena regiona i šire, tako da su Tuzlaci besplatno mogli uživati u muzici Ede Maajke, Frenkija, Partibrejkersa, The Beat Fleeta, Majki, talijanskih The Bandita i brojnih bosanskohercegovačkih i tuzlanskih bendova.

\"press-kaleidoskop1

Ovom prilikom, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović naglasio je da je svih osam dana manifestacije proteklo bez najmanjeg incidenta.

Uzevši u obzir veliku posjećenost koncertnih aktivnosti tokom Kaleidoskopa, najavljeno je da će već od naredne godine muzički dio trajati četiri, umjesto dosadašnja tri dana.

Na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje da je Kaleidoskop ugrozio vjernike i njihova osjećanja tokom mjeseca Ramazana, načelnik Imamović izjavio je da nije bilo takve namjere i da se izvinjava vjernicima i IZ, ali nikako i političkim partijama koje nastoje ispolitizirati čitav festival.

\"press-kaleidoskop\"

Posebnu zahvalnost načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović uputio je Javnim Ustanovama i Javnim Komunalnim preduzećima (Panonika, Međunarodna galerija portreta, Narodno Pozorište, Dom Mladih, RTV 7, Komunalac, Tržnice i pijace.

Udruženjima: Kuća \”Plamena Mira\”, Malo sutra.org, Tuzlanska Amika. Značaju podršku u organizaciji Općina Tuzla takođe je imala i od: Brojnih medija, MUP-a TK – PU Tuzla, JZU Dom Zdravlja – Hitna Pomoć, Profesionalne Vatrogasne Brigade.

Posebnu zahvalnost načelnik Imamović uputio je volonterima koji su besprijekorno odradili svoj dio posla.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: