Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Suđenje zbog martovskog protesta na Šićkom Brodu: Ukor za deset bivših boraca Armije RBiH

Grupa od deset demobilisanih boraca koji su bili na protestu u martu ove godine kada je na nekoliko dana blokirana petlja u Šićkom Brodu u Tuzli danas je od prekršajne sutkinje Općinskog suda Tuzla dobila ukor, uz oslobađanje od plaćanja sudskog postupka.

˝Svi su danas priznali da su došli na proteste tražeći svoja prava, ali da nisu imali namjeru praviti nemire i povrijediti bilo koga. Opravdanost protesta je dokazana time što je poslije donesen zakon, a sud je donio odluku ukora bez sankcije i ovih deset ljudi je oslobođeno plaćanja sudskog postupka˝, naveo je advokat odbrane Mirnes Ajanović.

Također, tvrdi Ajanović, demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su tokom suđenja istakli da je ophođenje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona prema njima bilo korektno i da policija nije upotrebljavala silu.

  • Damir Džafo demobilisani borac iz Gračanice naveo je da je uz ostalih devet osoba bio priveden 3. marta, na protestu na šićkoj petlji.

    ˝Krivi smo što smo od 1992. godine branili ovu državu jer nismo znali da će biti ovakva. Krivi smo što tražimo istinu i pravdu, a ako je grijeh što to tražimo, spremni smo snositi odgovornost. Sutkinja je svjesna da iznosimo zahtjeve koji preko 20 godina bole borce. Nadam se da više nećemo morati izlaziti na ulice, ali ako budemo morali ponovo na ulici tražiti svoja prava, opet ćemo izaći˝, rekao je Džafo. (A. S. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje