Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studentsko vijeće o seksualnom uznemiravanju studentice Medicinskog fakulteta u Tuzli

Preuzmite sliku

Povodom informacija u medijima o seksualnom uznemiravanju studentice šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli povodom informacija u medijima o seksualnom uznemiravanju studentice šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli danas su se oglasili i iz Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

U medijima se dana 24. maja pojavila informacija o seksualnom uznemiravanju studentice završne godine Opšteg studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koja je željela ostati anonimna prilažući uz to, kao dokaz, prepisku sa prim. dr. Zlatanom Alićem, uposlenikom UKC Tuzla, kao i listu poziva od strane primarijusa Alića. Kako je navedeno, studentica je kod imenovanog bila na kliničkom stažu.

S tim u vezi se oglašavamo saopštenjem s ciljem osude bilo kakvog pokušaja uznemiravanja studenata. Pohvalna je činjenica da je kolegica odlučila progovoriti o, za nju, nemilim dešavanjima, iako je željela ostati anonimna, prilažući uz to dokaze. Komunikacija na relaciji prim. dr. Alić – studentica svakako da nije primjerena i to nije primjer komunikacije kakvu ljudi, od kojih usvajamo znanje i koji bi trebali predstavljati uzorne građane u svakom pogledu, trebaju imati sa studentima. Raduje činjenica da se kolegica nije upuštala u dalju komunikaciju nego je ostala na službenoj komunikaciji i sa poštovanjem se odnosila prema primarijusu Aliću iako je očigledno bila uznemirena.

Reakcija studentice našeg fakulteta predstavlja izuzetno hrabar potez i nadamo se da će biti ohrabrujući za sve druge koji osjete da su na bilo koji način uznemiravani od strane kolega, uposlenika, asistenata, profesora i drugih, te ih pozivamo da nam se jave kako bi mogli poduzeti konkretne korake u suzbijanju bilo kakvog oblika nasilja.

U konkretnom slučaju, reakcija Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” neće izostati i neće završiti saopštenjem. Tražit ćemo da se do kraja istraži slučaj, uz to ćemo stati u zaštitu kolegice i drugih kolega, a po okončanju istrage će se tražiti i sankcionisanje odgovornih.

Apelujemo i na studente, kolege, da se drže isključivo zvaničnih kanala komunikacije i da se ne upuštaju u bilo kakve diskusije koje odstupaju od profesionalnog odnosa kakvog trebaju imati studenti sa nastavnim osobljem i drugim uposlenicima – istakli su iz Studentskog vijeća ‘Medicus’.

Ispovijest studentice

Ne znam kome i gdje tačno da se obratim, pa vam pišem ovako, u nadi da ćete mi pomoći. Pišem vam anonimno i molim vas da razumijete moje razloge. Strah me je. Ne želim da se moje ime iznosi u javnost, jer ipak ja sam niko, a situacija je ozbiljna, napisala je.

Navodi da je svoju prijavu, koju prenosimo u nastavku, poslala i na adresu menadžmenta fakulteta na kojem studira.

-Ja sam studentica završne godine Medicinskog fakulteta UNTZ. Željela bih da prijavim oblik seksualnog uznemiravanja od strane doktora Alića. Odrađujem staž na odjelu za hirurgiju, na UKC-u. Primarno odjeljenje, na kojem sam raspoređena, jeste abdominalna hirurgija, ali kad smo na prijemu, kolege i ja ne propuštamo priliku da vidimo preglede i dijagnostičke obrade koje se vrše na odjelu torakalne hirurgije jer se vrše u istoj prostoriji.

Imenovani doktor, odnedavno primarijus, je bio jako ljubazan prema nama.

Pokazivao nam slučajeve, objašnjavao postupke, dijagnostičke metode. Postavio se prema nama kao prema svojoj djeci. Zato je i bio jako poštovan i voljen od strane mojih kolega i mene same. Bio je predivan prema nama, podučio nas dosta toga. Jednom prilikom je zatražio moj broj telefona da bi mi mogao javiti ako bude šta zanimljivo na odjelu, eventualno da me uvede u salu. Svakako da sam mu dala svoj broj. Tu noć mi je poslao prvi SMS.

Mislila sam da je razlog tog SMS-a da mi ostane njegov broj. Poruka je bila jako prijatna. Ništa što bi naslutilo ostale poruke koje sam počela dobijati od njega. Druga poruka mi nije imala smisla, pa nisam ni odgovorila. Onda mi je počeo pisati na Viber. Jako neprimjerene poruke.

Blokirala sam njegov broj. U zadnja 3 dana me je zvao 7 puta i pisao mi da mu se javim.

Bilo je tu i fizičkog kontakta (dodiri po ruci, tapšanje i zagrljaj), ali tome nisam davala mnogo značaja jer smo ga svi gledali kao oca.

Jako me je strah otići gore. I ovo pišem sa dozom straha. Ipak je riječ o uglednom doktoru, a ja sam samo studentica na stažu. Molim vas da mi pomognete. Ja moram ići na UKC zbog staža i strah me je šta bi mi se moglo desiti, stoji u ispovijesti.

Dr. Zlatan Alić odgovorio je na poziv Oslobođenja i potvrdio komunikaciju sa studenticom, kaže da su to mlade, ambiciozne generacije, te da mu je studentica lično dala broj telefona.

U prvi mah nije znao o kakvim porukama je riječ, a nakon što smo mu pročitali sadržaj poruka koje su stigle na adresu Oslobođenja ovako je tekao razgovor sa doktorom.

Oslobođenje: Jeste li Vi slali ove poruke?

Dr. Alić: Pa jesam, nije to ništa ozbiljno….Ono kolegijalno znate

Oslobođenje: Ništa ozbiljno?

Dr. Alić: Možemo li se naći uživo da razgovaramo o ovome?

Oslobođenje: Zovem vas iz redakcije iz Sarajeva

Dr. Alić: Ona je godište moga sina, pisao jesam, to su ambiciozne generacije, dolazi ona tu na praksu… Ništa tu nije bilo

Oslobođenje: Jeste li je zvali više puta ili ste samo poruke razmjenjivali?

Dr. Alić: Nisam je zvao,…. ne… nisam, ovaj, eto to je sve.

Oslobođenje: Je li bilo fizičkog kontakta prema studentici?

Dr. Alić: To je sve bilo na kolegijalnoj relaciji, nije, nije ništa…

O ovom slučaju, kao što se vidi, postoje dvije strane priče uz određena poklapanja, mnogo je odstupanja. Iako dr. Alić kaže da nije bilo poziva upućenih studentici, fotografije sa datumima govore drugačije. Autentičan je i broj na koji smo upravo i mi dobili dr. Alića.

 

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje