Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Studentski život u iznajmljenom stanu u Tuzli: Od prostorija bez grijanja do prijetnji izbacivanjem

Preuzmite sliku

Mnogi studenti koji nastavljaju školovanje u drugom gradu u većini slučajeva mijenjaju i mjesto stanovanja. Kvalitet smještaja, blizina fakulteta, život s cimerima i prigodna cijena samo su neka od novih iskustava s kojima će se susretati tokom studentskih dana.

Moguće poteškoće na koje mogu naići prilikom potrage za stanom su visoka cijena stanarine ili loši smještajni uslovi. Takvo je iskustvo imala i Mubina Mešanović, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Prije nego sam krenula na fakultet, nisam imala vremena za traženje stana pa sam uzela prvi za koji sam mislila da je dobar. Kada sam konačno našla nešto što mi se naizgled svidjelo, mislila sam da je to to, ali izgleda da sam se prevarila. Naime, gazdarica je samo prvih nekoliko dana bila ljubazna, a poslije je pokazala svoje pravo lice. Više puta mi je preturala po stvarima, a svakodnevno je napominjala da se stanarina mora platiti na vrijeme, inače ću, govorila je, ´letjeti iz stana’. Ukoliko bih zakasnila s plaćanjem samo jedan dan, morala sam biti spremna na pridikovanja cijeli dan i prijetnje izbacivanjem”, ispričala je Mubina.

Na pitanje da li je dovodila prijatelje u stan na kafu, Mubina je kroz smijeh odgovorila da nije htjela rizikovati.

“Iskreno, nisam ni smjela, jer nisam znala hoće li gazdarica biti raspoložena, a nisam htjela ni rizikovati da nekome od mojih prijatelja kaže nešto. Od toga sam uvijek strepila”, kaže Mubina i dodaje da je jedva čekala da pronađe novi smještaj s kojim je bila zadovoljna.

Sedam od deset studenata Univerziteta u Tuzli koje smo anketirali imali su loše iskustvo sa smještajem, dok tri ispitanika nisu imala nijednu primjedbu.

Slično Mubininom iskustvu imala je i Lejla Talić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koja kaže da je neko vrijeme duže bila u Domu zdravlja nego u stanu.

“Kada sam upisivala fakultet spletom okolnosti sam primljena na drugom roku i tada je moja potraga za stanom intenzivno počela. Doselila sam se iz malog grada na drugom kraju Bosne i odabrala prvi stan u kojeg sam u Tuzli ušla da bude moj zamjenski dom. Međutim, to nije dugo potrajalo. Nakon tog ´doma´ uslijedili su drugi i treći, a na početku treće godine studija zajedno sa svojom cimerkom uselila sam se u naš četvrti stan. Put od prvog do četvrtog stana je bio vrlo dug i naporan. Kada dođete u novi grad u kojem nikog ne poznajete, naći adekvatan stan za stanovanje nije baš najjednostavnija stvar na svijetu”, ispričala je Lejla svoje iskustvo te dodala:

“Bilo je mnogo stanova koji nisu bili ni opremljeni za stanovanje: od stanova koji su više bili podrumi bez podova, do stanova sa gazdama koji su imali čudne zahtjeve. Uvijek je nekom stanu nešto nedostajalo i kao student u potrazi se morate spremiti na kompromis, međutim, ti su kompromisi ponekad išli predaleko. Dešavalo se da smo cimerka i ja jedno vrijeme provodile češće u hitnoj nego kod kuće, jer nismo imale grijanja ili dobru stolariju.”.

Međutim, ona nam je i ispričala i lijepu stranu studentskog života u drugom gradu. Riječ je o smještaju u kojem sa cimerkom trenutno stanuje.

“Na početku treće godine i mi smo naišle na stan o kojem smo od našeg zajedničkog početka sanjale. Stan je u blizini fakulteta, opremljen je sa svim što nam je neophodno, a gazde su kulturni ljudi koji su uvijek spremni pomoći. Potraga za našim sadašnjim stanom je dugo trajala ali se isplatila, u njemu planiramo ostati do kraja studija”, kazala je Lejla.

Lejla poručuje da u Tuzli nije teško naći stan u kojem ćete provoditi svoje studentske dane, ali je teško pronaći stan koji će biti vaš zamjenski dom. Ipak, uz dosta strpljenja može se pronaći smještaj koji će vam pružiti sve potrebno za ugodno i udobno stanovanje i učenje. (Edina Rizvić | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje