Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Studenti traže dodatne ispitne rokove!

studenti-esami
Preuzmite sliku

Svima je dobro poznato da jedna polovina studenata riješi svoje ispite na vrijeme, na prvim, eventualno drugim rokovima, dok druga polovina ima problem.

\"studenti-esami\"Problem nastaje ukoliko na prva dva roka ne uspiju riješiti sve ispite i prije trećeg, augustovsko-septembarskog roka počinju molbe za dodatne ispitne rokove.Tako je i ove godine. Naime, neformalna grupa studenata napravila je online peticiju pod nazivom \”Zahtjev za odobravanje dodatnih ispitnih rokova na UNTZ\” kako bi, kako navode u peticiji, dobili dodatne rokove.

U opisu ankete stoji: \”Neformalana skupina studenata koju ne želi zastupati Unija studenata na Univerzitetu u Tuzli traži odobravanje dodatnih ispitnih rokova na našem Univerzitetu s obzirom da je odvijanje nastavnog procesa jako loše primjenom bolonje a samim tim prolaznost je katastrofalna.Imamo sve ukupno po 3 roka za predmete ljetnog i zimskog semestra što smatramo zbog obimnosti gradiva i preogromnih zahtjeva profesora nije dovoljno te u skladu sa tim tražimo odobravanje dodatno makar još jednog ispitnog roka za jedne i druge predmete. U prilog dodajemo i potpise naših studenata koji ovaj zahtjev podržavaju kroz peticiju\”, a anketa se nalazi OVDJE.

Među studentima preovladavaju različita mišljenja. Neki govore sa optimizmom, nadajući se da će ipak, na osnovu ove peticije, dobiti dodatne rokove. Drugi, pak, to uopšte ne opravdavaju tmisleći da, ukoliko se odobre rokovi, neće biti korektno prema onima koji su se trudili cijelu godinu, te sve ispite polagali u roku.

Na ovoj online peticiji možete ostaviti \”potpis\”, te komentarisati. Peticija do sada ima preko 600 potpisa i nekoliko komentara, a u jednom od njih piše \”Mislim da nije potreban još jedan rok, ali bilo bi lijepo kad bi na ova postojeća 3 roka ispite malo \”razrijedil\”! Imam 3-4 ispita u jednoj sedmici! Možel\’ to kako da se razvuče na 1-2 ispita po sedmici?.\”

Ovo su najčešći problemi studenata. Da li se može uraditi po tom pitanju, za sad ostaje da se vide reakcije na peticiju nadležnih za ova pitanja na Univerzitetu u Tuzli.

PogledNaTuzlu / E.H. – Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: