Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli na praksi u pravosudnim institucijama (VIDEO)

Preuzmite sliku

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli imaće priliku da praksu stiču u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Općinskom sudu Tuzla i Regionalnoj advokatskoj komori Tuzla.

Predstavnici fakulteta i ovih institucija danas su formalizirali saradnju potpisivanjem sporazuma.

– Mi smo već ranije u neformalnom smislu započeli posjete ovim institucijama, ali planirano je da studenti treće i četvrte godine u sedmom i osmom semestru posebno posjećuju ove institucije zato što na ovim godinama imamo niz procesnih predmeta gdje studenti svoja ranije stečena teoretska znanja kroz proces mogu vidjeti kako se to zapravo primjenjuje – kazala je prodekanesa za nastavu i studentska pitanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Anita Petrović.

Praksa u pravosudnim institucijama djelovat će motivacijski na studente i značajno će osposobiti pravni kadar te će im koristiti bez obzira gdje radili i usmjerili svoju profesionalnu karijeru, rečeno je na sastanku.

– Mislim da je to od ključnog značaja jer će moći neposredno pristustvovati suđenjima što do sada nisu imali, ili su imali u vrlo ograničenom obimu tako da će ovo biti izvrsna prilika da studenti na sasvim drugačiji, sveobuhvatniji način prate suđenje, uključe se u dobijanje ili pružanje informacija o organizaciji rada suda – izjavio je predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović.

Sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli se nadaju da će ova saradnja biti nastavljena i naredne akademske godine. Ranije su potpisali sporazume o saradnji sa Općinskim sudom u Živinicama i Ministarstvom unutrašnjih poslova TK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje