Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Studenti napustili karantin u hotelu ‘Tuzla’, vozači očekuju testiranje

Preuzmite sliku

Karantin u hotelu “Tuzla“ jučer i danas napustili su svi studenti koji su početkom aprila u Tuzlu stigli iz Njemačke i Francuske.

Prema riječima menadžera hotela Predraga Blažanovića, dvosedmična izolacija istekla je za 63 studenta koji su se vratili iz Njemačke, te devet iz Francuske.

‘Jutros je pristiglo 70 novih bh. državljana koji su u karantin dovezeni s graničnog prelaza u Orašju. Trenutno je na tri sprata našeg hotela u izolaciji smješteno stotinjak osoba. Humanitarna organizacija ‘Emaus’ dostavlja im hranu i ostale potrepštine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federacije BiH’ – kazao je Blažanović za Fenu.

U hotelu “Tehnograd“ u Tuzli, drugom karantinu po veličini u Tuzli, trenutno se nalazi oko 70 osoba, među kojima i tridesetak vozača koji su se vratili iz Slovenije.

‘Svi smo još tu, nema ništa novo, osim što smo od ministrice zdravlja TK Dajane Čolić dobili obavijest da ćemo sutra biti testirani. Nadamo se da bi, ako sve prođe u redu, do subote mogli otići kućama. Ali, s obzirom na dosadašnja iskustva, ko zna do kada ćemo ostati u karantinu’ – izjavio je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Prema podacima Kantonalne uprave CZ, jučer je u Tuzlu s graničnih prelaza Brčko i Orašje stiglo 106 novih bh. državljana, od kojih je pedesetak smješteno u paviljon 1 Studentskog centra, a ostali u karantin hotela “Tuzla“.

Direktor Kantonalne uprave CZ TK Zoran Jovanović potvrdio je za medije da je jučer s graničnog prelaza Orašje vraćena 101 osoba. Radi se o bh. državljanima koji su namjeravali otputovati u Belgiju, ali im nije omogućen prelazak granice.

Zbog nedostatka prostora za karantinski smještaj, Kantonalna uprava CZ TK uputila je poziv svim zainteresovanim pravnim licima s područja ovog kantona, a koji raspolažu adekvatnim smještajnim kapacitetima s minimalno 50 soba, da dostave ponude o cijeni smještaja.

‘Poželjno je da pravna lica koja se prijave mogu da organizuju cjelodnevnu ishranu za osobe koje će biti smještene u tim objektima, te da posjeduju odgovarajući parking’, – navedeno je u javnom pozivu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,