Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti medicine nakon poništenog ispita: Profesor nas je optužio da smo hakeri

Preuzmite sliku

Studenti 6. (šeste) godine Medicinskog fakulteta u Tuzli održali su sastanak sa profesorom Semirom Imamovićem, na koji je bio pozvan i menadžment fakulteta, povodom profesorove odluke o poništavanju ispita iz predmeta “Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje” koji se održao 1. februara 2021. godine, nakon ćega su uputili saopćenje za javnost koje prenosimo u nastavku.

Menadžment fakulteta se oglušio na poziv, te su sastanku prisustvovali predstavnici studenata 6. godine, od kojih je na samom početku sastanka profesor zahtijevao mobilne uređaje na uvid, kako bi se uvjerio da se razgovor ne snima.

Ispit je održan u tri termina u skladu sa epidemiološkim mjerama, kojeg su nadgledali asistenti izabrani od strane profesora, te nijedan student u toku ispita nije bio odstranjen zbog sumnje na prepisivanje.

Profesor je nekoliko puta tokom predavanja naglasio da su prezentacije sa platforme fakulteta jedina literatura za spremanje ispita. Naglašavamo da su pitanja formulisana iz preporučene literature, te je test činilo 16 pitanja na zaokruži, sa tri ponuđena odgovora, od kojih je jedan bio tačan.

Vezano | Tuzla: Profesor poništio ispit jer su skoro svi studenti imali maksimalan broj bodova 

Nakon iscrpnog razgovora, nismo prepoznali niti jedan argument koji govori u prilog da je ispit imao kvalifikaciju neregularnog ispita. Ponuđene opcije su bile ili da uložimo žalbu Senatu o poništenju odluke, što bi se moglo odužiti mjesecima i uticati na odvijanje Kliničkog staža ili da ovaj ispit prihvatimo kao položen praktični dio, a na završni pismeni ispit izađemo ponovo. Profesor je do kraja dana trebao pismeno, putem maila obavijestiti studente o prijedlozima za rješenje ovog problema nakon čega bi se donijela finalna odluka.

Umjesto toga, navedeni profesor je u medijskom istupu za dnevni list Avaz iznio niz insinuacija i optužbi usmjerenih prema kompletnoj generaciji.

Profesor Imamović je između ostalog optužio studente 6. godine Medicinskog fakulteta da su hakeri, te indirektno iznio sumnju da su izvršili teško krivično djelo krađe testa sa njegovog laptopa ,,Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu…”.

Ukoliko postoje sumnje u hakerski napad, pozivamo profesora da podnese krivičnu prijavu protiv lica na koje sumnja da su otuđili test, te preda svoj računar na vještačenje nadležnim organima.

Također pozivamo dekanat Medicinskog fakulteta, rektorat Univerziteta u Tuzli i nadležne organe da istraže navedeni slučaj jer smatramo da je van etičkog kodeksa da sa odgovornim profesorom vodimo #medijski rat”, što samo narušava ugled studenata i njihovih porodica, te fakulteta i kompletnog univerziteta. Nedopustivo je da se 157 studenata kojima je ostalo još svega nekoliko ispita do kraja fakulteta medijski linčuju, te etiketiraju kao nesposobni, lijeni, kradljivci.

Pozivamo profesora da javno objavi test koji su studenti imali priliku raditi i da nezavisno tijelo izvrši procjenu istog, te da odgovor da li su studenti, koji će za par mjeseci biti promovisani u zvanje doktora medicine, mogli naučiti gradivo za ovaj test i dobiti ocjenu 10 (A).

Studenti se nisu žalili kada je prolaznost na određenim predmetima bila manja od 2%, te dizali medijsku buku o takvim slučajevima, pa ne smatramo da je u ovom slučaju učinjena bilo kakva moralna greška koja nam se stavlja na teret.

Ukoliko se bez argumenata poništi validan ispit iz navedenog predmeta, primorani smo da ponovo svoja prava tražimo protestima na ulicama 02.03.2021. godine!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje