Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti iz Njemačke po dolasku u Tuzlu žalili se na uslove karantina, Ministrica Čolić pojasnila situaciju

Preuzmite sliku

Jutros rano grupa bh. studenata njih 63 doputovala je u Tuzlu iz Njemačke nakon čega su smješteni u karantin u objektu A Hoteli, poznat kao Hotel Tuzla obratili su se redakciji portala Tuzlanski.ba i u svom obraćanju iskazali nezadovoljstvo zbog uslova u kojima borave.

‘Mi smo studenti sa Univerziteta u Tuzli koji smo bili na Ferijalnom radu u Njemačkoj protekla dva mjeseca. Jutros u 6:00 smo stigli u BIH tačnije na lokaciju “Hotel Tuzla”. Trenutno se nalazimo u Hotelskom smještaju na 7,8 i 9 spratu. Možda neki od vas koji pročitaju ovo naše obraćanje nisu upoznati sa stanjem hotela ali da bude malo jasnija situacija u kojoj se nalazimo jesu činjenice da u hotelu trenutno nema grijanja i tople vode u većini soba u kojima smo smješteni, nema interneta, nema TV-a i pored toga svega sobe su užasno prljave, kupatilo trenutno nije u funkciji. Jutros smo dobili doručak od osoblja hotela uz pratnju inspektora i dva pripadnika specijalne policije. Zašto. Zašto smo zaključani u sobama? Zašto se moramo smrzavati u hotelskim sobama. Zašto niko od nadležnih nije došao da nam se obrati i ne javljaju se na naše pozive? Pitamo ministre, načelnike i sve nadležne. Ne želimo ostati ovdje i smrzavati se! Zašto nam barem u sobe niste dostavili sredstva za čišćenje, a ne da se ovdje još više zarazimo?’ – pitaju se studenti koji su od jutros smješteni u karantin.

Vezano | Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić o novim informacijama: Među novozaraženim i dva pacijenta u UKC-u Tuzla 

  • Nezadovoljstvo studenata smo putem službe za informisanje Vlade TK uputili na adresu Kriznog štaba TK i u nastavku prenosimo odgovor ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajane Čolić.

    ‘Ministarstvo vanjskih poslova BiH nas je obavijestilo da organizuju prevoz grupe studenata koji su posredstvom jedne agencije išli na rad u inostranstvo, u pitanju su tri regije u Njemačkoj i da njima kao takvim treba pripremiti karantin. O svemu je upoznatao i Federalno ministarstvo zdravstva budući da po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Federalni ministar zdravstva je taj koji proglašava karantin.” istakla je ministrica te dodala zbog čega se odredio karantin a nisu poslani u kućnu izolaciju:

    “S obzirom da su osobe koje su doputovale iz Njemačke radile u tržnim centirma kao promotori pojedinih proizvoda, kao takvi bili su sa velikim brojem osoba, one predstavljaju izvjesni epidemiološki rizik i stav struke je da takve osobe idu u karantin. Zakonski karantin podrazumijeva dva perioda inkubacije po 14 dana, dakle 28 dana.”

  • Na pitanje zbog čega je upravo Hotel Tuzla odabran za smještaj studenata i koji iznos će biti plaćen, ministrica je navela da nije odgovorna za taj dio aktivnosti.

    “U hotelu je organizovana ishrana preko humaniratne organizacije ‘Emaus’. Dobili smo informacije da nemaju tople vode u sobama, bili smo gore, provjereno je, problem je bio u tome da hotel nije radio neko vrijeme pa je hladna voda bila u cijevima, dakle tehnička stvar, grijanje je pušteno, pušten je besplatan internet koji je pojačan od strane BH Telecoma. Pojačan je nadzor, kako je predviđeno. Jedna osoba koristi jedan krevet, jedno kupatilo, jednu posteljinu, to je definisano zakonom. Sve propuste ćemo ispravljati u narednim danima.” istakla je ministrica Čolić te navela da s svi studenti pregledani na granici i od strane medicinskog osoblja u Tuzli, te da će biti epiemiološki praćeni.  (Foto: Nova bh | Tuzlanski.ba) 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje