Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stop represiji nad navijačima: Tuzla uz Karača!

karac-mirza
Preuzmite sliku

U okviru 15-tog kola Prve lige Federacije BiH FK “Sloboda” je gostovala u Banovićima kod ekipe Budućnosti. Utakmica je završila rezultatom 2:0 u korist Slobode, na ovom susretu bilo je prisutno oko stotinjak navijača iz Tuzle koji su došli dati podršku svojim ljubimcima.

karac-mirza

Sami tok utakmice prošao je regularno bez najmanjeg incidenta, nakon završenog susreta navijači F.K “Sloboda” populare “Fukare” su pod policijskom pratnjom krenuli nazad za Tuzlu.

Bez ikakvog povoda navijači “Slobode” bili su “zasuti” kamenicama i raznim drugim predmetima, pripadnici P.U. Živinice koji su bili dužni da zaštite navijače iz Tuzle “Fukare” priklonili su se napadačima, te su uz povike “Je*emo vam majku tuzlansku” i sl. prekršili niz zakona i zakonskih ovlasti.

U ovom nemilim događanjima najdeblji kraj izvukao je 21-godišnji navijač Slobode Mirza Karač koji je brutalno pretučen od strane pripadnika Policijske Uprave Živinice.

Imali smo određene informacije o mogućem napadu kada se budemo vraćali iz Banovića, iz tog razloga smo zatražili policijsku pratnju, ali oni ne samo da nas nisu štitili nego su nas tukli. Mene su oborili na zemlju stavili su mi lisice, tukli su me pred policijskom stanicom više njih, znam samo da sam bio bez svijesti u jednom trenutku” – rekao je Mirza Karač.

Nisam bio svjestan ozbiljnosti same situacije dok u prostorijama Policijske Uprave Živinice nisam ugledao gosp. Mirnesa Ajanovića koji je došao u svojstvu mog advokata, zahvaljujuću upravo njemu i mojim prijateljima koji su reagovali na vrijeme nisam zadržan u pritvoru, iako su imali namjeru da me zadrže uprkos brojnim povredama koje sam zadobio od strane Živiničkih policajaca” – izjavio je Mirza Karač na današnjoj press konferenciji.

press-karac

Mi još uvijek radimo na prikupnjanju svih informacija, ovo što se dogodilo Mirzi od stranie pripadnika P.U. Živinice je zaista brutalno, ovo ne smijemo ignorisati, policija je plaćena da nas štiti a ne da nam rade ovako nešto. Takođe smatram da veliki odgovornost u cijelom događaju ima i sam komandir P.U. Živinice” –  rekao je Mirnes Ajanović advokat Mirze Karača u ovom slučaju.

Naša namjera je da što širi dio javnosti upoznamo s ovim nemilim događajem. Sve što je pravno dozvoljeno uradit ćemo kako bi istrajali u namjeri da otkrijemo počinioce nakon čega ćemo zatražiti izricanje sankcija” – dodao je Ajanović.

Na fotografijama koje su danas prikazane na ovoj press konferenciji čiji su organizatori bili: web portali “Boljatuzla.ba” “Dosije.ba” te udruđenja građana “Front” i “BH Solidarnost” jasno su se mogle vidjeti povrede i posjekotine na glavi Mirze Karača kao i nalazi te otpusno pismo iz UKC gdje je Karaču bila ukazana ljekarska pomoć.

Javnost će o cijelom ovom slučaju biti blagovremeno obavještena saopšteno je danas između ostalog na održanoj press konferenciji.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: