Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Stickbook” u galeriji TOLDart: Zanimljiva strip djela Admira Delića pred tuzlanskom publikom

Preuzmite sliku

“Stickbook” naziv je izložbe stripa autora Admira Delića koja će biti otvorena u galeriji TOLDart u Tuzli u petak, 18. maja ove godine. 

Udruženje za promociju minijature TOLDart organizira još jednu u nizu izložbi, a ovaj put svoja djela predstavlja strip crtač Admir Delić.

Postavka Delićevih djela predstavlja i svojevrsnu najavu njegovog internet projekta kojim će kroz strip odati počast akcionim i filmovima borilačkih vještina iz ‘70-ih i ‘80-ih godina, na kojima je odrastao te seoskom hororu i bivšoj Jugoslaviji.

Riječ je o stripovima “Bosanski Nindža” i “Salem Hoes” u zanimljivom formatu.

Svi posjetitelji na izložbi čije je otvaranje najavljeno za petak, 18. maja ove godine u galeriji TOLDart u Tržnom centru Pasaž u Tuzli s početkom u 19 sati, moći će pogledati posebno pripremljene postere, skice i Delićevu svesku ideja sa crtežima, storibordovima, lejautima i bilješkama.

Admir Delić je bosanskohercegovački ilustrator i strip crtač. Njegov rad se bazira na digitalnom crtanju i većinom je okrenut ka webu, gdje i objavljuje svoje stripove, na izlogu svoje virtuelne kuće – stickbooku.

Iza njega je bogat ilustratorski rad, ali se najviše izdvaja strip „Prešli su“ o genocidu u Srebrenici, koji je čak dva puta nacrtao, različitim stilovima za prvo i drugo izdanje.

Strip je radio na scenarij Samira Karića, poznatog bh. novinara. Ne treba zaboraviti ni kompletan dizajn za jubilarno izdanje, album „Reexperience“ tuzlanskog repera Frenkiea, gdje je pored naslovnice iscrtao kompletan booklet.

Uz hip-hop je vezan i kroz članstvo u grupi „Provincija“ gdje je radio covere, postere i promo najave. Pored toga je dizajnirao plakate za pozorišne predstave, ilustrovao knjige te je stigao napraviti nekoliko autorskih izložbi.

Autor je i stripa o prvom bosanskom nindži koji se prije 11 godina ukazivao na prvom okupljalištu bh. strip autora – stripopeci.

Danas, na stickbook.net planira povratak nindže kroz kratki avanturistički strip koji će se odigrati u Tuzli i njegovom rodnom mjestu, Tojšićima. Također će tu objaviti i horor strip, smješten na obroncima Majevice u doba rađanja nove Jugoslavije.

U slobodno vrijeme radi ilustracije socijalne tematike koje objavljuje na internetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,