Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Štedimo energiju za budućnost svjetliju (FOTO)

Preuzmite sliku

Energetska efikasnost je tema koja je na našim prostorima sve popularnija. Značaj ove teme su prepoznali i učenici i nastavnici iz JU OŠ „Brčanska Malta“ Tuzla, koja je ove godine implementator projektne nastave pod nazivom „Štedimo energiju za budućnost svjetliju“.

Aktivnosti projektne nastave se realiziraju u okviru projekta „Škole za sve“, u organizaciji Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole“ MIOS, Tuzla.

Učenici su angažovani u različitim aktivnostima s ciljem promjene navika u potrošnji električne energije u školi i vlastitom domu. Ono što bi svakako izdvojili su posjete naših učenika i nastavnika Termoelektrani i Elektrodistribuciji, kojima smo veoma zahvalni jer su nam omogućili posjetu i pružili sve informacije potrebne za naše istraživanje.

Cilj posjete Termoelektrani Tuzla je bio da se ucenici upoznaju kako se proizvodi električna energija i kako se distribuira do krajnjih korisnika. Naš ljubazni domaćin, mr. sci. Amel Mešić, dipl.ing. mašinstva, se zaista potrudio da učenicima i nastavnicima pokaže proces nastanka električne energije u termoelektranama, od dopremanja uglja pa sve do same finalizacije i gotovog proizvoda.

Danas je grupa naših učenika iz IIIc, Vc i VIIa posjetila i Elektrodistribuciju na Paša Bunaru. Naši domaćini su nas veoma lijepo ugostili, pripremili zanimljivu prezentaciju o svojoj djelatnosti i srpljivo odgovarali na pitanja naših učenika. Svaki učenik je dobio prateći materijal na kojem se nalaze podaci o uštedi električne energije a naučili smo i kako se vrši obračun potrošene električne energije. Zahvaljujemo se nasim domaćinima Tahiru Brčaninoviću, rukovodiocu djelatnosti distribucije električne energije, Miletu Trajanovskom, rukovodiocu sektora za sisteme upravljanja, te Ameli Nukić, stručnom saradniku za okolinsko upravljanje,na gostroprimstvu i predivnom iskustvu.

Sigurni smo da ćemo kroz svoje aktivnosti uspjeti da promijenimo naše navike i da ćemo doprinijeti razvoju svijesti o značaju energetske efikasnosti, pametnoj potrošnji električne energije i zaštiti životne okoline, navodi se u saopćenju.

Projektni tim: Alma Selesković, Munevera Rašidović i Azra Smajić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje