Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stadion u sve lošijem stanju: Na Tušnju došlo do urušavanja zida, od istočne tribine samo šipovi i obećanja (FOTO)

Preuzmite sliku

 JU “Gradski stadion Tušanj” u Tuzli u sve je lošijem stanju i sve manje uslovan za organizaciju utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Na stadionu Tušanj došlo je do urušavanja zida koji se pruža od druge novoizgrađene kapije prema WC-u. Dotrajali zid koji je već godinama bio naget predstavljao je opasnost za sve posjetioce stadiona.

Samo je puka sreća što se zid nije urušio za vrijeme neke od utakmica na Tušnju, jer bi veća količina obrušenog materijala mogla predstavljati opasnost za ljudske živote.

Podsjećamo, Tuzlanski.ba već je ranije pisao o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi JU “Gradski stadion Tušanj”, a na kojem igraju dva premijerligaša FK Sloboda i Tuzla City o čemu svjedoče i fotografije u galeriji koje su nastale sredinom prošle godine. Od tada do danas iako je bilo dosta obećanja od strane nadležnih konkretno od dugogodišnjeg šefa Službe za komunalne poslove Kemala Kurevića danas aktuelnog predsjednika Skupštine FK Sloboda sa kojim su radni satanak održali članovi UG “Prijatelji FK Sloboda” skoro da se ništa nije promijenilo na bolje osim što je manje smeća u i oko stadiona uz nekoliko zamijenjenih utičnica i šaltera u ložama.

Tada je direktor JU “Gradski stadion Tušanj” Dževad Šećerbegović kazao kako su mu ruke vezane za bilo kakva kapitalnija ulaganja, jer JU “Gradski stadion Tušanj” raspolaže godišnje količinom novca dovoljnom samo za isplate plata uposlenicima, doprinose kao i manja tekuća održavanja.

Šećerbegović je početkom godine gostovao u programu u RTV 7 Tuzla i u razgovoru potvrdio kako je mnogo toga dotrajalo na stadionu. Povod za njegovo gostovanje bio je poziv objavljen od Grada Tuzla za nabavku izvođača radova na izgradnji kompleksa gradskog stadiona “Tušanj” u Tuzli. Procijenjena vrijednost javne nabavke bez uključenog PDV, je 455.555 KM.

Predmet nabavke je podijeljen na lotove LOT 1 za Izgradnju dodatnog sadržaja na gradskom stadionu “Tušanj“ u Tuzli – nabavka, transport i postavljanje kontejnera različitih sadržaja, LOT 2 odnosi se na sanaciju atletske staze na gradskom stadionu, a LOT 3 je sanacija glavnog ulaza na gradskom stadionu.

“Dugo se čekalo, međutim nije to neki veliki potez kao što čekamo nastavak izgradnje stadiona, komplet tribina i sve što je planirano da se radi. Baš je sve dotrajalo od atletske staze, upravne zgrade, ulaza na stadion. Ulaz u stadion je star je 70 godina, pokušavalo se tu nešto uraditi odnosno renovirati, međutim to je već u fazi raspadanja. ” – kazao je Šećerbegović.

Šećerbegović za RTV Slon prije tri godine izjavio kako će izgradnja Istočne tribine Stadiona Tušanj početi u junu 2016. godine međutim od tada do danas je urađeno jako malo odnono skoro pa ništa osim šipova koji su postavljeni koji bi trebali nositi konstrukciju tribine.

 • Mensur Alić bivši član UO FK Sloboda je u izjavi za RTV Slon 29. januara 2017 godine kazao kako se kreće sa punim kapacitetom sa izgradnjom istočnog dijela stadiona Tušanj.

  “Nema više zastoja, ovo će biti uređeno u rokovima koji su potpisani. Tenderska procedura je kompletna sprovedena, izabran je izvođač radova i nema nikakvih smetnji” – kazao je tada Alić.

  Osim izgradnje same istočne tribine tada je najavljeno i vanjsko uređenje koje bi trebalo sadržavati tržni centar sa parking prosotorm, nove svlačionice po UEFA standardima, zatim VIP i PRESS lože te prostorije za antidoping kontrolu.

  Tadašnji šef Službe za komunalne poslove Kemal Kurević izjavio je kako će Tušanj biti stadion na kom će biti moguće organizovati utakmice UEFA Evropske lige kao i utakmice reprezentacije BiH.

  Također svečano otvaranje istočne tribine sa 7.000 sjedećih mjesta najavljeno je bilo za ovu godinu kada Sloboda obilježava sto godina postojanja.

  Ovako je izgledao istočni dio stadiona Tušanj 2015. godine kada je također bila najavljena izgradnja istočne tirbine.

 • A ovako izgleda istočni dio stadiona danas. Pa sami možete zaključiti koje će godine biti izgrađena istočna tribina u sklopu stadiona Tušanj ako tempo radova za četiri godine ide intenzitetom koji možete vidjeti na fotografijama.

 • Ukoliko se ikad izgradi istočna tribina kapacitet stadiona Tušanj bio bi povećan na 17.500 mjesta. Dok to čekamo, a čekamo već više od četiri godine upozoravamo sve posjetioce koji dolaze na utakmice Slobode i Tuzla Cityja da vode računa kuda se kreću kako bi se živi i zdravi vratili kućama. (Tuzlasnki.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje