Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Sportski savez grada Tuzla pokrenuo besplatan Program obuke neplivača

Sportski savez grada Tuzla pokrenuo je Program obuke neplivača namjenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola slabijeg socijalnog statusa sa područja grada Tuzla.

Ovaj projekat čini dio ukupnog Gradskog sportskog programa, koji se odnosi na podršku dječijem i omladinskom sportu.

Vrijednost ovog projekta je što omogućuje svakom djetetu, bez obzira na socijalni status, da se oslobodi straha od vode i nauči neku od tehnika plivanja.

Program je besplatan za sve polaznike iz osnovnim školama s područja Grada.

Program obuke neplivača realizira se od 24. oktobra do 22. decembra 2016. godine na bazenu Hotela Tuzla.

 • Ciljevi projekta su: Promocija zdravog načina života; Pravilan i skladan psihofizički razvoj djece; Učenje plivanja kao aktivnosti sa velikim utilitarnim značajem; Stvaranje radnih i higijenskih navika; Razvijanje društvenih vrijednosti i socijalizacija djece; Popularizacija i omasovljenje plivanja;

  Zadaci projekta su: Osiguranje prava na participaciju svim školama; Osiguranje dovoljnog broja termina i neophodnih materijalno-tehničkih uslova za ostvarivanje ciljeva projekta; Upoznavanje polaznika sa kućnim redom u objektu; Testiranje usvojenog znanja plivanja prema adekvatnim kriterijima; Informisanje javnosti o realizaciji projekta; Osiguranje odgovarajućih diploma i priznanja učesnicima projekta.

  U programu trenutno učestvuje 9 odjeljenja, iz slijedećih osnovnih škola: JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabitilitaciju slušanja i govora Tuzla, OŠ „Miladije“, OŠ „Podrinje“, OŠ “Centar”, OŠ „Solina“, KŠC „Sveti Franjo“, OŠ „Slavinovići“, Međunarodna OŠ i OŠ „Bukinje“.

  Obuku sa odjeljenjima, koja broje od 12 do 15 učenika, vrše njihovi profesori tjelesnog odgoja, a ukoliko su isti spriječeni organizator je obezbjedio Instruktore plivanja.

  Planirano je da svako dijete prođe kroz šest termina obuke i jedan termin provjere stečenih znanja i sposobnosti u ukupnom trajanju od 11 sati.

  Program obuke obuhvata slijedeće sadržaje: Igre i vježbe navikavanja na vodu, disanja i gledanja u vodi, igre i vježbe plutanja, klizanja i elementarnih kretanja (nogama i rukama) u vodi. Na kraju programa predviđen je prikaz naučenog i svečana dodjela priznanja.

  Sportski savez grada Tuzla, uz pomoć pokrovitelja Grada Tuzla i sponzora Raiffeisen BANK dd BiH i BH Telecom Sarajevo Direkcija Tuzla, obezbjedio je potrebne termine na bazenu hotela Tuzla, diplome za sve učesnike programa, diplome školama učesnicama, te naknade pedagozima tjelesnog odgoja koji vode obuku navodi se u saopćenju Sportskog saveza Grada Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje