Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spomenik na Tuzlanskoj Kapiji ponovo meta vandala (FOTO)

kapija-skrnavljenje1
Preuzmite sliku

Ovim putem pozivamo odgovorne i nadležne institucije da uklone crvenu mrlju sa spomenika ali i da poduzmu sve mjere kako se slični vandalizmi nebi ponavljali u budućnosti i kako bi se eventualni počinioci otkrili i kaznili.

\"kapija-skrnavljenje1\"Svjedoci smo da je prethodnih godina dolazilo do sve učestalijeg vandalizma kako na lokalitetu Memorijalnog kompleksa na Slanoj Banji odnosno Aleji mladosti, gdje su sahranjeni ubijeni u ovom nezapamćenom masakru (konzumiranje alkohola, narkotičkih sredstava, oštećenje rasvjete), tako i na mjestu na kojem se dogodio masakr, na Kapiji u centru grada.

U Novembru 2009. godine spomenik na Kapiji bio je oskrnavljen potpisima imena i nadimaka. Ovakav vandalski postupak u vidu potpisa bio je bolna tačka svim roditeljima nastradalih, dok ga nisu uklonili naši sugrađani Senad Halilčević i Adnan Krdžalić.

Ne mogu da vjerujem da ljudski mozak može nešto ovakvo napraviti. Ovo je najdublja rana grada Tuzle, ovdje se može samo doći proučiti Fatiha i odati počast stradalim žrtvama˝, rekao je tada za web portal TIP.ba student žurnalistike Adnan Krdžalić, danas diplomirani žurnalist i urednik web portala Tuzlanski.ba.

\"kapija-brisanje\"

Danas, mjesto na kojem se 1995 godine ugasio 71 mladi život, ponovo je oskrnavljeno. Naime, na vrhu spomenika se pojavila crvena mrlja koja je po svemu sudeći rezultat namjernog i vandalskog postupka.

Zaista je ružno vidjeti ali i pomisliti da neko na ovom mjestu može počiniti nešto što bi narušilo izgled spomenika, na žalost brojnih naših sugrađana kojima je Kapija bolna tačka u životima, to se ipak dešava.

\"kapija-vandali\"

Ovim putem pozivamo odgovorne i nadležne institucije da uklone crvenu mrlju sa spomenika ali i da poduzmu sve mjere kako se slični vandalizmi nebi ponavljali u budućnosti i kako bi se eventualni počinioci otkrili i kaznili.

Ukoliko u narednim danima ne bude bilo pozitivne reakcije na naš apel, ispred redakcije Tuzlanski.ba uklonit ćemo mrlju, baš kao što smo to uradili i u novembru 2009. godine. Najmanje što čovjek može učiniti za 71 mladi život koji je tog kobnog 25.05.1995 bio meta agresorske granate je da im omogućimo da počivaju u miru a da spomenik koji nas svakodnevno na njih podsjeća bude i ostane čist.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: