Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Solistički koncert Jasmine Šehanović

jasmina violinistica
Preuzmite sliku

Večeras će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, mlada violinistica Jasmina Šehanović, koja godinama plijeni pažnju javnosti održati solistički koncert za koji vlada veliko interesovanje.

\"jasminaJasmina Šehanović rođena je 1996. godine u Njemačkom gradu Traunsteinu. Violinu je počela svirati već sa šest godina i do sada je imala brojne koncerte i zapažene nastupe u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Zagrebu, Oslu. Posebno zapažen bio je njezin nastup u Njemačkom veleposlanstvu u Sarajevu 2004. godine na poziv veleposlanika Freiherr von Kilitza.

Jasmina je 2005. godine u Tuzli osvojila Specijalnu nagradu na VIII. takmičenju učenika i studenata Federacije Bosne i Hercegovine, dvije godine kasnije osvojila je drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju \”Lazarevački susreti mladih violinista\” u Lazarevcu, te Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih gudača u Sremskoj Mitrovici.

U Sarajevu 2008. godine osvojila je prvu nagradu na prvom internacionalnom i jedanaestom federalnom takmičenju, a 2009. drugu nagrada na dvanaestom federalnom i drugom internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, u kategoriji kamerne muzike, zajedno s Enom Smajić (violina) i Osmanom Salkić (klavir).

Osvaja Prvu nagradu na sedmom međunarodnom festivalu gudača 2010. godine. U martu iste godine osvojila je drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Beogradu u kategoriji kamerne muzike. Treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Beogradu u kategoriji kamerne gmuzike, pripala je Jasmini u februaru 2011.godine.

Takođe u 2011. godini osvojila je Specijalnu nagradu na Federalnom takmičenju u Tuzli, a ove godine prvu nagradu na XIII federalnom i III internacionalnom takmičenju učenika i studenata kamerne muzke u Sarajevu.

Pred nastup u Tuzli kontaktirali smo Jasminu koja za Tuzlanski.ba dala kraći intervju:

Tuzlanski: Ovo nije prvi put da nastupaš pred tuzlanskom publikom, kada si prvi put nastupila u Tuzli?

Jasmina: Moj prvi nastup se desio  neke 2002/2003. godine, to su bili sami počeci kada se još faktički nije ni znalo da li će violina biti moj životni poziv.

Tuzlanski: Odakle ljubav baš prema violini?

Jasmina: Ljubav prema violini se stvarala iz godine u godinu i samim tim je postajala sve veća i veća. Najviše su mi pomogli nastupi da shvatim da je violina ono što volim i što želim raditi.

Tuzlanski: Vjerujemo da su ti svi nastupi dragi, ali postoji li neki koji bi mogla izdvojiti kao najdraži?

Jasmina: Naravno, svaki nastup je poseban na svoj način ali po meni najdraži se dogodio prošle godine u Oslu.

Tuzlanski: Ima li Jasmina pored violine još neki hobi?

Jasmina: Nemam baš nekog pretjeranog vremena, ali volim vrijeme izdvojiti za šetnju prirodom, gradom…a ponekad \”skoknem\” i do teretane

Tuzlanski: Tvoja najdraža muzička grupa je?

Jamina: Omiljenog benda kao ni muzike nemam, jer svaka dobra pjesma je dobro došla na mom mp3-u.

Tuzlanski: Pratiš li sport, ima li neki klub za koji Jasmina navija ?

Jasmina: Sport slabo pratim, ali kada je fudbal u pitanju Barcelona i Sloboda su mi uvijek na prvom mjestu.

Jasmini čestitamo na svim nagradama i priznanjima koje je dobila do sada, takođe joj želimo puno sreće pred večerašnji nastup u našem gradu.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: