Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj SPO ‘15. maj’: Bijedić iznio niz optužbi na račun Imamovića i Serhatlića, gradonačelnik Tuzle najavio tužbu

Preuzmite sliku

U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli vodi se istraga zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i sumnji u nenamjensko trošenje novca tokom izgradnje Stambeno-poslovnog kompleksa (SPO) 15. maj.

Podsjećamo, Bijedić je na poziciji direktora Direkcije za izgradnju potpisao ugovor s građevinskom firmom Giprom koja je bila izvođač radova. Svi radovi su trebali biti završeni 2009. godine, međutim, do danas vlasnici koji su kupili stanove, poslovne prostore i garaže u svoje jedinice nisu uselili, što je izazvalo opravdano nezadovoljstvo svih kupaca koji su i putem mirnih protesta pokušavali iznaći rješenje.

Državni zastupnik Enver Bijedić danas je iznio niz optužbi na račun gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i kantonalnog tužioca Ćazima Serhatlića, povodom istrage koju vodi Tužilaštvo TK a u vezi izgradnje zgrade 15. maj, upravo Bijedić je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

‘U istražnom postupku u vezi s izgradnjom SPO “15. maj” sam ispitan u svojstvu osumnjčenog za nenamjensko trošenje sredstava. Interesantno je da se ovaj predmet aktivira baš sada, nakon toliko godina, kada smo osnovali novu političku stranku. Ja ne sporim istragu, ali kao građanin tražim fer i pošten postupak. Kupci stanova i poslovnih prostora su zaista oštećeni, ali treba pogledati neke dokumente’ – kazao je danas Bijedić i još između ostalog dodao:

‘Do sada su u ovom slučaju bile dvije krivične prijave u Tužilaštvu TK. Anononimna prijava je bila 2014. godine protiv Jasmina Imamovića, direktora Giproma Saliha Šabovića, mene i drugih. Drugu prijavu je podnijelo Udruženje građana “15. maj”, 3. oktobra 2017. godine, protiv 11 lica i organizacija, kao što su Salih Šabović, Giprom, Direkcija, bivši i sadašnji direktor Direkcije, članovi NO i UO Direkcije od 2003. do 2017. godine koje je imenovala Općina Tuzla, Jasmina Imamovića i onda protiv mene. Tužilac Ćazim Serhatlić je pincetom izvadio samo mene i pozvao me u svojstvu osumnjičenog’ – pojasnio je Bijedić koji tvrdi da iza toga svega stoji patološka mržnja Jasmina Imamovića prema njemu. Spomenuo je i da je Imamović jednom prilikom stranačkom kolegi Zukanu Helezu rekao da s Bijedićem ne treba da se druži i pozdravlja jer ga mrzi deset puta više nego Karadžića i Mladića.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović brzo je reagovao je na teške optužbe koje je na njegov račun danas iznio državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić.

Enver Bijedić, koji je u imovinskom kartonu prijavio imovinu od 1,4 miliona KM i kredit od milion maraka, iako oko dvadeset godina radi državne poslove, u Upravi carina, Direkciji za izgradnju, Vladi Federacije itd…, na press konferenciji je iznio niz neistina na račun ljudi iz uprave i pravosuđa, koji žive od svoje plate.

Mene optužuje za uticaj na pravosuđe. To je laž, i o tome mogu posvjedočiti sve bivše i sadašnje sudije i tužioci. U svemu je najgore to, što o navodnom političkom uticaju govori on, a njegova stranka, putem njegovog ministra, upravo nastoji izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima TK i pored protivljenja SAD i EU, samo da bi neovisnu policiju pretvorili u policiju koja će biti pod njihovom političkom kontrolom.

Bijedić pokušava obmanuti javnost nizom neistina, kako bi prikrio svoju odgovornost za nedovršavanje zgrade 15. maj. Dakle, kao direktor je sklopio ugovore, preuzeo obaveze, unaprijed naplatio stanove i poslovne prostore, a obaveze nije izvršio i to posebno one koje se odnose na priključak objekta na vodu, struju i grijanje. GDJE SU PARE KUPACA? – pitaju građani i kupci godinama.

 • Zbog niza neistina koje je Enver Bijedić iznio, bit ću prinuđen da ga tužim za klevetu. On će lako platiti naknadu štete, jer je u imovinskom kartonu naveo da je milioner. Meni će naknada dobro doći jer imam imovinu u vrijednosti stana od 80 kvadrata u Tuzli. I živim od plate.

  Posebno zadovoljstvo će mi biti da ga tužim za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera. Prvo slano jezero građeno je iz Budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekat Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu Direkcije, kako to, spominjući nekakvo „preknjiženje“, Bijedić neistinito tvrdi.

 • On čak, za problem gradnje sporne zgrade pokušava vezati i svojevremeno preuzimanje dobiti od Direkcije, 2003.godine.U to doba Općina je bila osnivač i stopostotni vlasnik Direkcije. Na osnovu Zakona o javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima, kao i na osnovu Odluke o osnivanju Direkcije, i člana 15. Ugovora o osnivanju Direkcije, od 13.6.1995. godine, Direkcija je svoju dobit koju je ostvarila gradnjom dva poslovna objekta, bila dužna uplatiti svom Osnivaču, što je i učinila. Uostalom, primijenjujući iste zakone Vlada Federacije BiH je novembra 2019. godine, donijela odluku o preuzimanju u budžet Federacije dijela dobiti Elektroprivrede BiH u iznosu od 46 miliona KM.

  Preuzimanje dobiti od Direkcije 2003. godine nema nikakve uzročno posljedične veze sa zgradom SPO 15. maj. Time nije ugroženo poslovanje Direkcije, jer ona je nastavila raditi. U izvještaju direktora Bijedića za 2008. godinu on ne spominje probleme, nego tvrdi da je Direkcija od zgrade na Sjenjaku koju je započeo njegov prethodik, naplatila preko 12 miliona maraka.

 • Dakle, nakon što su zaradili 12 miliona maraka, oni plaćaju dva nova placa 3,8 miliona KM, naplaćuju od kupaca dviju zgrada (od kojih je jedna sporna zgrada), stanove i poslovne prostore. Iako su imali sasvim dovoljno novca, oni ne plaćaju sve što su prema ugovorima morali platiti, a što je potrebno za dovršetak zgrade.

  Dakle, Bijedić se u medijima neistinama brani, njegovo je pravo da se brani, ali nema pravo lagati i klevetati druge, navodi Imamović. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje