Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SKANDALOZNO: Zaprepaštujuće nepravilnosti na tuzlanskom UKC-u!

sdp tim1
Preuzmite sliku

Zadnjih sedmica Kliniku za Kardiovaskularne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli potresa afera anonimnih pisama koje su uputili uposlenici ove klinike.

\"sdpU prvom pismu se generalni direktor UKC Tuzla upozorava na anarhiju na ovoj Klinici koja je proizišla zbog \”privatizacije\” klinike i zloupotrebe položaja od strane direktora klinike – doc.dr. Midhata Nurkića.

Nurkić suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i bez službenog odobrenja generalnog direktora obavlja dodatnu, privatnu praksu u svojoj privatnoj poliklinici. Pacijenti koji obave preglede u ovoj poliklinici po ubrzanoj proceduri bivaju hospitalizirani na kliniku za KVB gdje im se pružaju vrlo slične usluge kao što su kardiokirurške operacije, implantacija stentova i pace-maker-a.

Nezadovoljstvo uposlenika ove Klinike je nastalo zbog toga što oni trebaju operirati pacijente koje direktor klinike, dr.Nurkić, prethodno u svojoj privatnoj ordinaciji pregleda i to naplati. Kao plod ovakvog rada dr. Nurkić je za par godina uspio kupiti dva stana u Tuzli i jedan u Sarajevu uz dobro opremljenu polikliniku.

Na ovo pismo generalni direktor UKC Tuzla Prof. Elmir Čičkušić nije reagirao nego je Čičkušić po riječima dr.Nurkića dao podršku Nurkiću za ove nelegalne aktivnosti. Postoje indicije da je i sam generalni direktor u nekim poslovno-financijskim vezama s doktorom Nurkićem, tako da ne čudi njegov ravnodušan odnos prema ovom slučaju.

Stanje na Klinici za KVB je sve teže jer se nitko ne bavi ovim problemom. Direktor Klinike dr.Nurkić je veoma rijetko na klinici, kako zbog obaveza u privatnoj ordinaciji tako i zbog mnogobrojnih putovanja u inozemstvo.

\"izboden-nozem-na-kucnom-pragu\"No, upolsenici Klinike za KVB su uputili drugo pismo, ali sada članovima Upravnog odbora UKC Tuzla s namjerom da ih upoznaju s ovim problemom. UO UKC-a je zadužio generalnog direktora da pripremi informaciju u vezi ovog pitanja. Profesor Čičkušić pokušava izgleda ovaj problem \”razvlačiti\” do beskonačnosti.

Ono što svi Tuzlaci znaju (da dr. Nurkić nelegalno radi u svojoj privatnoj ordinaciji) generalni direktor, navodno, ne zna, te formira razne komisije koje trebaju \”ispitati navode\”. Tek nedavno se saznalo iz kojih \”izvora moći\” dr. Nurkić crpi svoje bahato i nezakonito ponašanje.

Naime, mladi dr. Nurkić se javno hvali da, iako nije član nijedne stranke, ima podršku kantonalnog odbora SDP-a TZ, odnosno premijera Seada Čauševića i ministrice zdravstva, profesorice Nade Pavlović. Podršku je, kako sam kaže, osigurao preko Miralema Jahića, direktora tuzlanske direkcije BH Telecoma i velikog prijatelja, ali i \”poslovnog partnera\” Mirze Kušljugića, ujedno i najutjecajnijeg SDP-ovca s ovog područja.

Naime, supruga Miralema Jahića je šefica jednog od odjeljenja na Klinici gdje je dr. Nurkić direktor, tako da postoji veliki interes da se dr. Nurkić zadrži na direktorskoj poziciji jer to ujedno znači i ostanak doktorice Jahić na šefovskom položaju. Dobro upućeni tvrde da je dr. Nurkić još i obećao Jahiću da će mu zaposliti sina na ovoj Klinici koji uskoro treba diplomirati na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Naime, Jahićev sin ima željubiti kardiokirurg, a moćni Jahić želi tu želju ispuniti sinu. Pošto je većina članova Upravnog odbora UKC-a Tuzla iz reda SDP-a, dr. Nurkić smatra da je podršku već osigurao. Sada su na ispitu članovi UO-a, njihov moral i profesionalizam jer uskoro trebaju raspravljati o \”izvještaju\” generalnog direktora po ovom pitanju!

Istraživački tim portala JAVNO.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: