Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sinoć pred publikom ekipe filmova „Mamula“ i „Turist“, danas projekcije „Kauboja“ i „Mostova Sarajeva“ (FOTO)

Preuzmite sliku

Treći dan 3. Tuzla Film Festivala – južnoslovenskog filma, publika je na na crvenom tepihu mogla vidjeti Marka Jocića, producenta i Jelenu Đorđević, kostimografkinju filma „Mamula“, te Jelenu Stupljanin, producenticu i Armina Omerovića, glumca kratkog filma „Turista“ koji su sinoć prikazani na centralnoj projekciji festivala.

Srbijanski horor film „Mamula“, Milana Todorovića, pionirski je pokušaj stvaranja filma na ovim prostorima koji će preći njegove granice. Film na engleskom jeziku u kojem glume Franco Nero (Italija), Kristina Klebe (SAD) i regionalno poznata imena Dragan Mićanović, Natali Burn, Miodrag Krstović… dobro je prihvaćem od tuzlanske publike.

Radi se o komercijalnoj mračnoj fantaziji sa elementima horora, ideji netipičnoj za ove prostore, za koju možemo reći da je uspjela, obzirom da mo već od prodaje filma vratili sredstva koja smo uložili. Stoga pokušavam da što većem broju filmskih radnika prenesem svoja iskustva i motivišem ih da rade slične stvari. Takva vrsta projekata osim finansijskih efekata, otvara i vrata saradnje za stranim produkcijama – istakao je Marko Jocić, producent filma.

Kratki film „Turist“ dio je filma “Kvintet”, omnibusa čijih pet priča povezuje multikulturalni Berlin, a koji je premijerno prikazan na 20. SFF-u. Film „Kvintet“ čini pet kratkih igranih filmova mladih reditelja iz različitih zemalja, koji tragaju za vlastitim identitetom u modernom svijetu. „Turist“ je sniman u Sarajevu, reditelj je Ariel Šaban (Kosovo), a glavnu ulogu tumači mladi glumac, tuzlanski student Armin Omerović.

Prije svega drago mi je da će film moći vidjeti i moja publika u Tuzli, jer je Tuzla moj drugi grad u kojem sam završio akademiju i stekao mnogo prijatelja. U filmu „Turista“ sam imao izuzetno napornu ulogu na njemačkom jeziku i drago mi je da za nju već dobijam dobre pohvale filmskih kritičara – rekao nam je Armin Omerović, koji nakon projekcije nagrađen gromoglasnim aplauzom tuzlanske pubike.

Četvrtog festivalskog dana bit će prikazan film „Mostovi Sarajeva“ (Kino Kaleidoskop u 13 sati) koji je rađen povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Film je sačinjen od 13 priča u kojima se autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva, te današnjim Sarajevom.

Večeras (subota 13.09.) u okviru centralnog programa bit će prikazan film „Kauboji“, redatelja i scenariste Tomislava Mršića, hrvatski kandidat za Oskara. Netipičnu komediju o glumačkoj družini antijunaka u hrvatskim kinima je pogledalo više od 40.000 gledatelja, a film dobio i nagradu publike na Festivalu igranog filma u Puli.

Svoju drugu radionicu pod nazivom „Postprodukcija i koprodukcija filma“ danas će od 11. sati u BIT centru održati Srđan Šarenac.U istom termin u Hotelu Tuzla je „Kafa sa poznatim“ na kojoj će se sa predtavnicima medija družiti rediteljka i scenaristkinja dokumentarnog filma „Lauš“. Četvrti festivalski party večeras će se od 22.00 h održati u Caffeu „New York“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje