Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat Solidarnosti: “Na silu ćemo odgovoriti silom, pred nama su toplo ljeto i vruća jesen!” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Obzirom da se zbog pijeteta prema žrtvama srebreničkog genocida nismo htjeli oglasiti ranije, uprava i članstvo Sindikata Solidarnosti odlučilo je da ovim putem naknadno upozna javnost sa detaljima incidenta na sjednici Skupštine TK, kada je naprasno smijenjena stara i imenovana nova Vlada TK:

Dana 09.07.2015. članovi Sindikata Solidarnosti čekali su puna tri sata dozvolu za prisustvo sjednici Skupštine TK hitnog karaktera.

Razlog zbog kojeg smo htjeli da prisustvujemo sjednici je sporazum o uvezivanju staža radnicima Aide. Naime, staž će biti uvezan samo onim radnicima koji se trenutno vode kao uposlenici Aide, čime su diskriminisani bivši radnici Aide koji su u međuvremenu napustili preduzeće, u potrazi za sigurnijom egzistencijom.

Četvoro takvih su u međuvremenu postali naši članovi. Uprkos tome što ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, po zakonu o prijevremenom penzionisanju koji je na snazi do 31.12.2015., ukoliko im ne bude uplaćen staž do tada, biće prinuđeni da čekaju još 8 godina dok ne steknu uslove za starosnu penziju.

Ovakvim sporazumom radnici Aide su faktički ucijenjeni od strane Vlade TK, po principu “uzmi ili ostavi“, dok je Vlada TK diskriminatorski odlučila uvezati staž samo aktuelnim uposlenicima, ali ne i bivšim, iako je dosta njih davno steklo pravo na odlazak u penziju.

Vlada TK i Skupština TK tako nastavljaju sramnu selekciju i ponižavajuću diskriminatornu praksu prema pripadnicima radničke populacije, čime vrše krivično djelo zbog kojeg ćemo uskoro protiv njih i podnijeti krivične prijave.

Ispostavilo se da je glavni cilj vanredne sjednice bilo uklanjanje ,,neposlušnog“, sada već bivšeg ministra Unutrašnjih poslova Alena Gadže iz Vlade TK. U ovoj dogovorenoj i izrežiranoj farsi, u kojoj su glavne uloge imali Senad Alić i Bego Gutić, uspostavljena je nova, monolitna Vlada TK koju čine SDA i njeni satelit.

Tako su, po ko zna koji put, poništeni glasovi i volja glasača sa posljednjih opštih izbora. Našim vlastodršcima bitnija je bila smjena ministra Gadže i uspostava nove skupštinske većine, od rješavanja egzistencijalnih pitanja građana. Upravo zbog toga jedino predstavnicima Sindikata Solidarnosti nije bio dozvoljen ulazak na sjednicu iako bi, obzirom da smo na zakonit način registrovani kao Sindikat, trebali za svaku sjednicu dobijati poziv kao i ostali sindikalci.

U skladu sa gore opisanom diskriminatornom praksom, klika na vlasti poziva samo one sindikalce za koje provjereno znaju da su im odani, podobni i poslušni. Sve sjednice Skupštine TK su otvorenog tipa i njima mogu prisustvovati svi zainteresirani građani, barem tako piše u Poslovniku i Statutu ovog tijela. Alićeva politička banda se ne pridržava tih, kao ni mnogih drugih zakona i akata, koji su za njih samo mrtvo slovo na papiru.

Pošto su odlučili da primjene silu i zabrane nam da osiguramo minimalnu transparentnost rada nove Vlade TK, uprkos zakonima i aktima koji ih na to obavezuju, Gutiću, Aliću i bandi na vlasti poručujemo: Na silu ćemo odgovoriti silom!

Očigledno je da su lekcije iz februara 2014. prebrzo zaboravljene. Nama, članovima Sindikata Solidarnosti kao i svim drugim poniženim, osiromašenim i opljačkanim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, ne preostaje ništa drugo nego da obnavljamo gradivo pripadnicima političke kaste, sve dok ovaj narod i država ne dobiju vlast koja ih je dostojna.

Pred nama su toplo ljeto i vruća jesen!

(Sindikat Solidarnosti)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje