Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šest osoba umrlo čekajući da usele u stanove SPO “15.maj” u Tuzli

Danas su kupci stanova u SPO “15.maj” u Tuzli ponovo izašli na ulicu i organizovali proteste kako bi ukazali na problem odnosno nemogućnost da usele u stanove koje su kupili još prije deset godina.

Adisa Mehanović jedna je od onih koja je kupila stan u SPO “15.maj”, a kako kaže za Tuzlanski.ba razlog ponovnog izlaska na ulicu je nesprovođenje odluka Gradskog vijeća iz 2017 i 2018 godine koje su vezane jedna za drugu.

“Mi već dva mjeseca čekamo da se te odluke sprovedu ali evo do danas se to nije dogodilo. Obratili smo se Gradskom vijeću u utorak i zatražili smo da preuzmu odgovornost odnosno da nam pomognu u ovom slučaju obzirom da su oni ti koji su usvojili odluke” – kazala je Mehanović.

U Udruženju SPO “15.maj” ima i socijalnih slučajeva gdje su primjera radi ljudi se kreditno zadužili kako bi kupili stanove, a onda su bili prinuđeni da osim rate kredita plaćaju i kiriju kako bi imali gdje živjeti.

Čekajući da usele u stanove koje su platili još prije deset godina do sada je umrlo šest kupaca koji nisu dočekali useljenje u zgradu. Sada umjesto njih, njihova djeca kao nasljednici nastavili su da bore za pravdu zajedno sa ostalim kupcima stanova u SPO “15.maj” u Tuzli.

Podsjetimo, godinama su svoja prava tražili pojedinačno. Obilazili su Direkciju za izgradnju Tuzla kao i građevinsku firmu Giprom koja je bila izvođač radova na SPO “15.maj” na Brčanskoj Malti.

Niko im tada nije pomogao, samo su im davali lažna obećanja. Međutim, od tih lažnih obećanja plaćene stanove još nisu dobili, pa su kupci osnovali Udruženje “15.maj” koje se bori za prava prevarenih stanara.

Prije nekoliko dana podigli su i šatore ispred zgrade kako bi još jednom skrenuli pažnju na dugogodišnji problem.

Iz Udruženja “15.maj” pred nadležne su postavli rok 15. oktobar kada očekuju da će napokon biti u mogućnosti useleti u svoje stanove.

Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, najavljena su nova okupljanja i rigoroznije mjere. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,