Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest kandidata u utrci za gradonačelnika Tuzle: Građani donose odluku 5. februara

Preuzmite sliku

Za nešto manje od mjesec dana, tačnije 5. februara 2023. godine građani Tuzle birat će novog gradonačelnika.

Bez obzira na epilog izbora, prijevremeni izbori će Tuzli donijeti promjenu, jer će nakon 22 godine funkciju gradonačelnika obnašati novo lice.

Podsjećamo, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odlučio se povući sa funkcije koju je obnašao u šest uzastopnih mandata, ostavku je podnio nakon prihvatanja mandata zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 • Nakon što je ostavka zvanično prihvaćena, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) raspisala je prijevremene izbore u Tuzli koji će biti održani u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

  SDP je kandidovao Zijada Lugavića koji trenutno obnaša funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, dok je Naša stranka je kandidovala Omera Berbića aktuelnog gradskog vijećnika.

  Pored navedenih stranačkih kandidata, građani Tuzle na glasačkom listiću moći će zaokružiti i imena jednog od nezavisnih kandidata. Riječ je o Mirnesu Ajanoviću, Almiru Arnautu Belom, Dervišu Čičku i Halidu Žigiću, čije je kandidature CIK BiH potvrdio.

  Podsjećamo, Stranka demokratske (SDA) i Demokratska fronta nemaju kandidate i još se nisu izjasnili da li će i koga podržati od kandidovanih, piše Tuzlanski.ba.

 • Kandidati putem medija i društvenih mreža već šalju jasne poruke građanima Tuzle.

  Zijad Lugavić pred sebe je stavio pet oblasti koje će imati posebnu pažnu gradske uprave.

  “Tu su aktivnosti koje će biti vezane za ekonomski razvoj i razvoj poduzetništva, aktivnosti vezane za socijalne pomoći našim sugrađanima kojima je potrebna ta pomoć. Treća faza je razvoj sektora energetske efikasnosti i mnogi projekti vezani za smanjenje Co2 i prelaska na obnovljive izvore energije, izjavio je Zijad Lugavić, kandidat za gradonačelnika Tuzle, te dodao da je siguran da će građani Tuzle u njemu prepoznati pravog kandidata koji može biti njihov pravi predvodnik i zastupati njihove interese i zajedno sa njima rješavati probleme vezane za grad Tuzlu.

  Omer Berbić kao najmlađi kandidat naglasio da revolucija mladih i novih ideja tek počinje.

  “Revolucija mladih ljudi počinje iz Tuzle i neće se zaustaviti. Prošlo je vrijeme gradonačelnika koji ne primaju građane, došlo je vrijeme mladosti, energije i optimizma. Hvala vam na podršci, mi počinjemo revoluciju zajedno 5. februara”, poručuje Berbić te dodaje da će se zalagati i za druge bitne projekte za grad poput projekta produžetka južne magistrale i izmještanja zatvora iz centra Tuzle na drugu lokaciju.

  Odmah nakon što je objelodanio vijesti o kandidaturi, advokat i dugogodišnji vijećnik Mirnes Ajanović, prezentovao je i jasan program od 145 tačaka koje namjerava realizirati sa pozicije gradonačelnika u mandatu u kojem bi radio za građane i bez novčane naknade.

  Nakon objave kandidature Ajanović najveći dio svojih aktivnosti bazira na obilascima gradskih i prigradskih naselja gdje skupa sa građanima upućuje apel nadležnima na infrastrukturalne anomalije koje se trebaju otkloniti i sve to prezentuje na društvenim mrežama i zvaničnom youtube kanalu.

 • Podsjećamo, Ajanović je predsjednik Bosanske stranke ali na izborima za mjesto gradonačelnika Tuzle izlazi kao nezavisni kandidat:

  “Ne idem stranački u kandidaturu, jer želim biti kandidat svih građana, bez obzira na političku opredijeljenost ili simpatizerstvo. Program rada je kreiran na osnovu mog iskustva, odnosno 20-godišnjeg djelovanja kao vijećnika, ali i 30 godina kroz politički angažman. Znam šta u gradu ne valja i šta treba uraditi kako bi on bio mnogo bolji. Tuzli je potrebna nova, slobodna politička energija koja će imati sluha za sve potrebe građana, kritike i bez bilo kakve medijske cenzure”, kazao je Ajanović.

  Kao nezavisni kandidat na izbore izlazi i Almir Arnaut Beli, poznati tuzlanski aktivista i predsjednik Udruženja Velika djeca.

  “Moja očekivanja od izbora su da se promijeni ono što se događa u mom gradu, da prestane ilegalna gradnja, da se vjera vrati u džamije te da se sve vrati istini. Korupcija i kriminal se šire Tuzlom. Ovo ne liči na grad, ovo je bezvlašće. Mi ćemo uvesti lokalnu samoupravu u mjesne zajednice. Vratit ćemo grad u ruke građana. To je naš cilj”, poručio je Arnaut.

  Derviš Čičko je na ranijim izborima trebao biti kandidat ispred Naše stranke, što se u posljednji trenutak nije dogodilo, pa je kandidovana Mirjana Lepić Marinković. Zbog određenih unutarstranačkih okolnosti Čičko se povukao iz aktivnog stranačkog života ali je političko djelovanje nastavio samostalno, pa na izbore za gradonačelnika Tuzle izlazi kao nezavisni kandidat.

  “Mislim da je relativno opravdano da apliciram za gradonačelničku funkciju kao građanin, tj. nezavisni kandidat. Naravno, biće i dosta jednostavno u narednom periodu utvrditi da li zaista postoji i stvarni politički interes naših sugrađana i političkih stranaka u vezi sa mojom kandidaturom. U stvari, to će biti vrlo jednostavan odgovor na još jednostavnije pitanje: da li želimo stvarne promjene u Gradu ili ne? Naravno, racionalno, izvan ikakvog jeftinog populizma, prijateljski i bez bilo koje vrste revanšizma ili obračuna sa bilo kim ili bilo čim. Ali, naravno, radi se o ideji promjene prevaziđenog koncepta oholog samovlašća i bezgrešne svemoći, a u javnom interesu najšire efikasnosti javne uprave. Zaslužili smo to. Odavno” u svom predstavljanju naveo je Čičko.

 • U utrku za gradonačelnika Tuzle kao nezavisni kandidat ide i Halid Žigić, kojem je ovo druga kandidatura za mjesto grdonačelnika obzirom da se na tu poziciju kandidaovao i na prošlim lokalnim izborima.

  Žigić je rođen u Tuzli 14. novembra 1956. godine, gdje je završio osnovnu školu Slavinovići, srednju tehničku Saobraćajnu školu i Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Magistarski studij i doktorat okončao je na Univerzitetu u Sarajevu. U biografiji je navedeno da je ekspert iz oblasti informatike, elektrotehnike i telekomunikacija. Jedan je od osnivača Patriotske lige Republike BiH i pukovnik Oružanih snaga BiH do 2007. godine.

  CIK je obavio žrijebanje i odredio redoslijed političkih subjeketa na glasačkom listiću.

  Redoslijed  kandidata na glasačkom listiću, kada su u pitanju tuzlanski kandidati za gradonačelnika Tuzle, izgleda ovako:

  1. Derviš Čičko

  4. Mirnes Ajanović

  6. Halid Žigić

  10. Zijad Lugavić

  11. Almir Arnaut Beli

  13. Omer Berbić 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,