Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam osoba iz Fabrike deterdženata DITA sumnjiče se krivična djela

ditatuzla
Preuzmite sliku

Saopćenje za javnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona

ditatuzlaU pojedinim medijima u BiH se kontinuirano objavljuju neprovjerene informacije o predmetu koji u radu ima Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona a vezan je za Fabriku deterđenata DITA Tuzla.

Na taj način se stvara nepotrebni i dodatni pritisak u radu Tužilaštva. Objavljivanjem neprovjerenih informacija da je Sektor kriminalističke policije MUP-a TK konstatovao kriminal „težak” 24 miliona KM u ovoj fabrici, se zbunjuje javnost, a time se otežava kontinuiran i intenzivan rad tužilaca u ovom ili predmetima sličnog karaktera.

U cilju transparentnijeg informisanja javnosti potrebno je pojasniti i da se među osumnjičenim osobama, koje su prijavljene od strane MUP-a TK-a u ovom predmetu, ne nalazi i tehnički direktor DITE Mujaga Begić, za kojeg nije sporno da je suprug zamjenice glavnog kantonalnog tužioca Mirzete Begić.

Podsjećamo, radnje koje su navedene u oba izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno sedam odgovornih osoba iz DITE, koji je Tužilaštvu proslijeđen iz Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, ni približno se ne odnose na štetu ili pribavljenu imovinsku korist u iznosu od 24 miliona KM.

Također, Tužilaštvo nikada nije objavilo da se radi o kriminalu koji je „težak” 3 miliona KM, o čemu se također špekulisalo.

Naime, nakon analize izvještaja MUP-a TK, postupajući tužilac koji radi na ovom predmetu je u septembru 2013. godine izdao naredbu timu vještaka za ekonomsko i finansijsko vještačenje tokom kojeg se, između ostalog, utvrđuje iznos štete ili materijalne koristi koja je pribavljena činjenjem krivičnih djela koja su navedena u izvještaju MUP-a TK. Vještačenje je i dalje u toku.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u junu 2013. godine od MUP-a TK primilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam odgovornih osoba iz Fabrike deterđenata DITA Tuzla, zbog, kako je navedeno u izvještaju, postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, zloupotreba položaja i i ovlašćenja i sklapanje štetnog ugovora. Krajem februara 2014. godine je ovom Tužilaštvu od MUP-a TK dostavljen i dopunjeni izvještaj protiv jedne osobe koja je obuhvaćena i prvim izvještajem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: