Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

SDP Tuzla: Ministrica Čolić svoju grešku i grešku direktora UKC-a prebacuje na domove zdravlja

Preuzmite sliku

U ranijim istupima, ministrica Dajana Čolić je najavila da će članovi Kriznog štaba obići domove zdravlja, da bi utvrdili da li postoje problemi komunikacije na koje se građani žale ali i drugi problemi, posljednjih dana aktuelno je i pitanje nabavke testova za COVID-19. Povodom aktuelne situacije, saopštenjem za javnost oglasio se i SDP Tuzla:

“Ministrica zdravlja TK Dajana Čolić, od početka pandemije, čitavih osam mjeseci nikada i nikome, pismeno ili usmeno nije kazala da bi domovi zdravlja trebali nabavljati testove i podloge za testiranje na COVID 19. Uvijek je govorila da to radi UKC Tuzla. Čak je i Zavod zdravstvenog osiguranja TK, kada je domovima zdravlja  dodjeljivao sredstva za borbu protiv korona virusa, strogo u ugovorima naveo da se ta sredstva mogu koristiti jedino za zaštitnu opremu medicinskog osoblja i dezinfekciona sredstva. Dakle, ne i za testove podloge i drugo što je potrebno za testiranje. Zavod se u ugovorima pozvao na odluku Vlade TK, što znači da ministrica o tome dovoljno zna. Ministrica Dajana Čolić zna da je UKC od početka pandemije prihvatio ulogu ustanove koja će izvršiti nabavku testova i podloga. Ministrica zna da je UKC  morao izvršiti nabavku svega vezanog za testiranje, a to je propustio da učini.

Ministrica  Čolić zna da je Vlada TK odvojila 04.11.2020. godine 500.000 KM za UKC (a ne za domove zdravlja)  za nabavku testova i nosača.

I sada se nositeljica liste DF-a za Vijeće Lukavca, odlučila spašavati direktora UKC-a (kandidat SD-a za gradonačelnika) za grubi nemar i propust kojeg je izvršio i time ugrozio zdravlje ljudi u TK.  Sada ona pokušava medijskim spinovanjem, svoju grešku i grešku  direktora UKC-a svaliti na domove zdravlja , koji od početka pandemije prema politici koju je ona utvrdila, idu po testove na UKC, vrše testiranja i uzorke vraćaju u UKC koji posjeduje opremu za analizu briseva.

SDP prati kako se ministrica igra sa istinom i sa zdravljem građana, kako se medijski istura ne radi zdravlja ljudi, nego radi zaštite sebe i direktora UKC-a. Zapazili smo i to da je premijer TK Tulumović, otišao na godišnji odmor. Kao da je ministrici i Jusufoviću poručio da se sami vade iz problema kojeg su skrivili. Poručujemo ministrici Dajani Čolić, da su je njeni politički mentori uvukli u opasne vode. Ako nadležnim organima  zatreba,  svi direktori domova zdravlja će biti svjedoci. Neki su već svjedočili javno, u medijima.

Pozivamo nadležne organe da sve preispitaju i osim ovoga da preispitaju količine testova, koliko ih je UKC primio i kako i kome ih  je podjelio, kao i da se preispitaju cijene testiranja koje se fakturišu zdravstvenim fondovima. Pitamo se i sljedeće: Ko je dao saglasnost privatnoj klinici da vrši testiranja i ko je i koliko to plaćao?” navodi se u saopštenju Press službe GO SDP BiH Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje