Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SDA Tuzla uložila 20 amandmana na Budžet Grada Tuzla u vrijednosti od oko 5 miliona KM

Preuzmite sliku

U Gradskom odboru SDA Tuzla danas je organizovana press konferenciju na kojoj je bilo riječi o Budžetu Grada Tuzla za 2021. godinu koji je na dnevnom redu predstojeće sjednice Gradskog vijeća te o amandmanima na Budžet koje je podnio Klub vijećnika SDA.

Pogled na suštinsku strukturu dinamike planiranja tekućih godišnjih prihoda i rashoda u Budžetu Grada Tuzla ukazuje na skoro identičan dokument kao i 2020, što je potvrda da aktuelna vlast ne želi nikakve promjene u dosadašnjem radu. Iz predloženog Budžeta ne može se pronaći brojčano iskazana najava da je budžet socijalni i razvojni.

 • S obzirom da smo nezadovoljni ovakvom projekcijom Budžeta, SDA Tuzla je uložila 20 amandmana. Vrijednost ovih amandmana je oko 5 miliona KM-a.

  Prvi dio se odnosi na unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje životnog standarda građana Tuzle, a tiče se sredstava koja Grad Tuzla dobija iz Elektroprivrede, odnosno naknade za prihode ostvarene radom termoelektrane.

  Radi se o iznosu od oko 3 miliona KM-a u ovim amandmanima te smatramo da predložena sredstva zaslužuju prioritet da budu realizirana u interesu građana u smislu proširenja toplifikacije grada na 6.000 domaćinstava, unaprjeđenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. SDA insistira na ravnopravnom razvoju svih mjesnih grada Tuzle.

  Dio amandmana odnosi se i na sanaciju posljedica pandemije s obzirom da predlagač nije uzeo u obzir da je i ovo godina pandemije te u prijedlogu Budžeta za 2021. godinu nema ni feninga za ove namjene. SDA kroz amandmane traži da se iz tekućih rezervi usmjeri novac u vrijednosti 800.000 KM-a koja će biti na dispoziciji našim građanima.

  Ne smijemo zanemariti socijalnu komponentu, boračku populaciju, stanovništvo koje živi na ivici egzistencije. Grad Tuzla mora imati socijalnu osjetljivost za takve kategorije.

  Razočaravajuće u Prijedlogu Budžeta je i što se izdvajanje i podsticaj za unaprjeđenje života mladih u Tuzli u smislu subvencija za stambeno zbrinjavanje, za formiranje porodice, svelo na sredstva ispod dozvoljenog. SDA traži da se to podigne na viši nivo.

  Smatramo da navedeni Budžet ne odražava prioritete nego pokazuje interesne zone.

  Zbog svega navedenog, stav Izvršnog odbora SDA Tuzla je da ukoliko se na sjednici Gradskog vijeća Tuzla ne usvoji više od 50 % amandmana, Klub vijećnika bude suzdržan prilikom glasanja.

  SDA je uvijek otvorena za sve ideje i prijedloge naših građana koji budu smatrali da ova stranka može napraviti iskorak u boljem kvalitetu života u Tuzli.

  Prijedlog amandmana Kluba vijećnika SDA na Budžet Grada Tuzla za 2021.

 •  

   

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje