Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Procedura blokiranja i deblokiranja nepropisno parkiranih automobila

BlokadaIN
Preuzmite sliku

Obzirom da je bilo pitanja i da građane zanima postupak i procedura blokiranja i deblokiranja vozila, isti objavljujemo u cijelost.

\"BlokadaIN\"Sama procedura blokiranja i deblokiranja teče na slijedeći način:

1. Fotografisanje ili skica vozila u prekršaju

2. Stavljanje upozorenja kojim se vlasnik ili korisnik vozila opominje da je u roku od 5 minuta dužan izvršiti svoje obaveze u smislu 5 minuta službenik plaćanja naknade za parkiranje ili zadovoljavanja nekog drugog kriterija vezanog za propisno korištenje javnog parkirališta na kojem se vrši naplata. Upozorenje se ostavlja na prednje vjetrobransko staklo vozila na koje se odnosi.

3. Nakon proteklih 5 minuta ovlašteni radnik JKP \”Saobraćaj i komunikacije\” – Tuzla, d.o.o Tuzla izdaje nalog za blokiranje vozila ( koji sadrži podatke o nalogodavcu, datum I vrijeme izdavanja, fotografiju ili skicu vozila o prekršaju, registarsku oznaku vozila I opis prekršaja sa navedenim povredama člana propisa na osnovu kojeg je vozilo blokirano), te poziva ekipu za blokiranje/deblokiranje.

4. Po dolasku do predmetnog vozila, ekipa za blokiranje/deblokiranje prije samog blokiranja ponovno fotografiše vozilo ( dokaz da je prošlo najmanje 5 minuta od upozorenja).

\"Blokada1IN\"5. Nakon blokiranja vozila ovlašteni radnik JKP \”Saobraćaj i komunikacije\” – Tuzla, d.o.o Tuzla je dužan da na prednje staklo vozila koje se blokira stavi obavještenje da je vozilo blokirano i upute šta treba učiniti da bi se vozilo deblokiralo. To isto obavještenje i upute moraju biti ispisani i na lisicama kojima se vrši blokiranje vozila.

6. Troškove naknade za blokiranje/deblokiranje vozila snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila. Visina naknade za deblokiranje vozila iznosi:

– Deblokiranje kamiona, autobusa, priključnog vozila ili radnog stroja iznosi 30,00 KM

– Deblokiranje putničkih vozila iznosi 15,00 KM

7. Po pozivu vlasnika/korisnika vozila koje je blokirano, ovlašteni radnici DUŽNI SU SKINUTI „LISICE\” KOJIMA JE VOZILO BLOKIRANO BEZ OBZIRA DA LI JE VLASNIK BLOKIRANOG VOZILA PLATIO NAKNADU BLOKIRANJA I DEBLOKIRANJA ILI NE.

– U slučaju neplaćanja troškova naknade, komunalni inspektor pokreće i vodi prekršajni postupak na osnovu dokaza dostavljenih od strane uposlenika JKP \”Saobraćaj i komunikacije\” – Tuzla, d.o.o Tuzla.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: